Acasă » Petrol și Gaze » Dumitru Becșenescu: Gazul natural comprimat este singura soluție viabilă a tranziției către neutralitatea climatică

Dumitru Becșenescu: Gazul natural comprimat este singura soluție viabilă a tranziției către neutralitatea climatică

24 noiembrie 2023
Consumatori
energynomics

Gazul natural comprimat (GNC) este singura soluție viabilă în tranziția către neutralitatea climatică întrucât generează cu 25% mai puține emisii poluante decât carburanții tradiționali, a declarat Dumitru Becșenescu, președintele Antares Group, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

„Problema se pune dacă vom putea depăși niște etape, să implementăm mâine ce ne propunem pentru 2050 sau avem nevoie de un proces de tranziție în care practic să se întâmple ceva concret și cu soluții la îndemână”, a spus Becșenescu.

Totuși, „lucrurile stau diferit față de ce se dorea să se întâmple”, a adăugat el, iar societatea și mediul de afaceri nu trebuie să aștepte ca lucrurile să se sedimenteze în această perioadă. De asemenea, realitatea ne arată că va fi foarte greu de atins obiectivul neutralității climatice în 2050 fără o soluție alternativă în perioada de tranziție.

Potrivit lui Becșenescu, strategia energetică arată că România are nevoie de investiții de 2,1 trilioane de euro pentru atinge scopul acestei neutralități climatice, echivalentul a 7,3 PIB-uri naționale.

Din punctul său de vedere, GNC este un combustibil necesar pentru această tranziție deoarece este mai puțin poluant. În plus, România are avantajul de a deține resurse de gaz, iar valorificarea acestora poate avea un impact consistent la bugetul României și la echilibrarea balanței comerciale.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DUMITRU BECȘENESCU

Grupul Antares a dezvoltat prima rețea de stații de alimentare cu GNC din țară. Rețeaua este formată din 14 stații, iar investiția într-o astfel de unitate se ridică la 800.000 de euro. Planul companiei este să creeze o piață de GNC în țară și să utilizeze până în 2027 doar GNC pentru parcul auto propriu.

Pentru crearea acestei rețele, grupul a primit o finanțare europeană de 4,4 milioane de euro și un credit de 3 milioane de euro de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei.

Până în 2010, Antares vizează construirea a patru noi stații de GNC în București (două unități), Cluj-Napoca și Bacău.

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *