Acasă » Interes general » Credite garantate de stat pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial privat

Credite garantate de stat pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial privat

24 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

O deputată a depus în Parlament un proiect de lege care prevede acordarea unor credite de până la 10.000 de euro garantate de stat și cu dobândă subvenționată pentru finanțarea unor lucrări de eficiență energetică în sectorul rezidențial privat.

„Schema de finanțare propusă are potențial 500.000 de beneficiari, iar aproximativ jumătate ar accesa aceste surse financiare pentru a deveni prosumatori”, a declarat Pollyanna Hangan, deputată de Hunedoara, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Conform proiectului, prin acest proiect ar putea fi finanțate achiziția de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, baterii de stocare a electricității dar și lucrări de izolare termică.

Hanganu a adăugat că aproximativ trei milioane de locuințe din România se pretează montării de panouri fotovoltaice pe acoperiș, iar cetățenii sunt preocupați de eficiența energetică ca să combată efectele costurilor care cresc constant. Capacitatea instalată în centrale fotovoltaice la nivelul locuințelor individuale din România este de 1 GW.

„Deși eforturile cetățenilor au fost remarcabile, sprijinul statului în această direcție e încă subdimensionat și inconstant de foarte multe ori. Dar acestea ar trebui să fie priorități. Cetățenii au devenit nu doar beneficiari ai acestor măsuri de eficiență energetică, ci și actori importanți care pot contribui semnificativ la realizarea obiectivelor României de eficiență energetică, de angajamente de mediu și energie pentru viitor”, a mai spus deputata Pollyanna Hangan.

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *