Acasă » Electricitate » Hidro » Burduja: EDF și Itochu şi-au manifestat interesul față de Tarnița-Lăpuşteşti

Burduja: EDF și Itochu şi-au manifestat interesul față de Tarnița-Lăpuşteşti

24 noiembrie 2023
Hidro
energynomics

Două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franța şi Itochu din Japonia, şi-au manifestat interesul față de proiectul Tarnița-Lăpuşteşti şi au venit proactiv către minister să-şi pună la dispoziție toate resursele şi expertiza, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

„Proiectul meu de suflet, şi vă rog să-l susțineți, este Tarnița-Lăpuşteşti (hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuşteşti – n. r.). Nu e doar proiectul meu, e un proiect al României şi el a fost asumat în cursul deceniilor, dar din păcate nu a fost niciodată dus la bun sfârşit. De aceea am reluat studiul de fezabilitate şi suntem în plină procedură de achiziție publică. De altfel, şi aseară am avut o întâlnire foarte bună cu două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franța şi Itochu din Japonia, care şi-au manifestat interesul față de acest proiect şi au venit proactiv către minister să îşi pună la dispoziție toate resursele şi expertiza. Am explicat stadiul procedurii şi, după atribuirea studiului de fezabilitate, va fi o procedură competitivă de selecție a unor parteneri privați pentru acest proiect”, a menționat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte zona de energie solară şi eoliană, ministrul a subliniat că România a făcut progrese şi a accelerat foarte mult investițiile.

„Prin PNRR, contractele semnate sunt de jumătate de miliard de euro pentru o putere instalată de 620 de megawați. Gândiți-vă că, practic, noi ne-am asumat 950 de megawați în Investiția 1 putere instalată şi suntem la nici 25% din banii contractați şi deja avem 620 de megawați, deci ne-am făcut două treimi din țintă. Probabil, până la finalul apelului – şi ne dorim foarte mult să-l încheiem până la sfârşitul acestui an, cel mai târziu – vom avea o finanțare, sperăm noi, pentru 2.000 sau peste 2.000 de megawați putere instalată prin PNRR. La fel, în Fondul pentru modernizare, contractele semnate sunt pentru proiecte de peste 6,2 miliarde euro. Este o cifră realmente semnificativă – şi asta înseamnă şi investiții în rețeaua de transport, 9 contracte cu Transelectrica, contractele cu distribuitorii. Acolo e un apel de peste 4 miliarde de lei şi semnăm săptămâna viitoare, cred, încă 10 contracte cu distribuitorii, deci întăriri de linie, modernizări – şi asta înseamnă şi o acomodare a sistemului energetic pentru noile fenomene, creşterea prosumatorilor, creşterea punctelor de consum”, a adăugat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *