Acasă » Electricitate » Distribuţie » Tranzacția dintre Electrica și Fondul Proprietatea a eșuat

Tranzacția dintre Electrica și Fondul Proprietatea a eșuat

3 aprilie 2015
Distribuţie
energynomics

Tranzacția dintre Electrica și Fondul Proprietatea (FP) privind preluarea participațiilor minoritare pe care FP le deține în filiale ale distribuitorului de energie a eșuat după ce părțile nu s-au înțeles asupra prețului, indică un raport trimis de Electrica Bursei de Valori București (BVB). FP ar fi cerut pentru acțiuni circa 175 de milioane de euro, scrie cotidianul Bursa.

„Electrica şi Fondul Proprietatea au decis să înceteze negocierile privind potenţiala achiziţie de către Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea în următoarele filiale: Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare, întrucât nu au ajuns la un consens privind preţul tranzacţiei”, arată raportul. FP deţine câte 22% din acţiuni la cele patru subsidiare ale Electrica, potrivit datelor fondului.

„Pentru moment, între aşteptările noastre şi cele ale reprezentanţilor Fondului Proprietatea există diferenţe, fiecare urmărind, evident, satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes de data aceasta, Electrica şi FP rămân parteneri în continuare. Pe de altă parte, noi vom continua procesul de analiză al unor oportunităţi de investiţii, pe care însă le putem derula doar în condiţii avantajoase pentru societatea noastră”, a punctat Ioan Roșca, directorul general al Electrica, preluat de Bursa.

„Electrica a refuzat oferta inflexibilă a fondului solicitând un discount de minim 35% pentru acest pachet, considerând că fondul este captiv în filialele sale, care nu sunt listate la Bursă”, au spus surse apropiate situației.

Este a doua tentativă de preluare a pachetelor de acțiuni în filialele menționate. Data trecută, FP ar fi cerut 140 de milioane de euro, iar Electrica nu era dispusă să ofere mai mult de 100 de milioane de euro.Statul a respins propunerea atunci, iar apoi a urmat listarea Electrica S.A. pe bursele de la Londra și București.

După anularea vânzării afacerilor Enel din România, țintite de Electrica, se pare că grupul energetic român preferă să majoreze capitalul filialelor sale, evoluție ce ar atrage după sine diluarea participației FP. În această situație, nu este clar dacă fondul va cheltui bani pentru păstrarea ponderii sale participative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *