Acasă » Electricitate » Distribuţie » CE: Reţelele şi electrocasnicele inteligente, soluţia Europei pentru problemele energetice

CE: Reţelele şi electrocasnicele inteligente, soluţia Europei pentru problemele energetice

3 aprilie 2015
Distribuţie
energynomics

Rețelele inteligente, care realizează echilibrarea energiei solare și eoliene intermitente cu cererea de energie flexibilă, ar putea face pentru Europa ceea ce gazele de șist au realizat pentru Statele Unite, a declarat un înalt oficial al Uniunii Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a spus că rețelele inteligente sunt esențiale pentru planurile piaței unice a energiei din UE, întrucât acestea ar putea integra mai multe surse regenerabile de energie în rețelele de energie electrică, pot duce la sporirea siguranței aprovizionării și ajuta la crearea unor prețuri mai mici pentru consumatori, conform EurActiv.com şi Reuters.

„Rețelele inteligente ar trebui să devină gazele de șist ale Europei”, a declarat el în cadrul unei conferințe la Bruxelles. Gazele de șist au sporit independența energetică a SUA, au scăzut prețurile și au conferit industriilor mari consumatoare de energie ale țării un avantaj competitiv.

Anterior, comisarul european pentru climă și energie Miguel Arias Cañete a spus că rețelele inteligente sunt esențiale pentru viziunea Comisiei de a face din UE numărul unu mondial în domeniul energiei regenerabile și pentru reformarea piețelor energiei din Europa. „Rețelele inteligente funcţionează. Ele pot reduce capacitatea infrastructurii necesare pentru a satisface cererea cu până la 30%”, a declarat el.

Cañete a spus că aproximativ 25% din energia electrică din Europa provine deja din surse regenerabile și ar putea crește la aproape jumătate până în 2030, dar acest lucru ar necesita mai multă flexibilitate din partea reţelelor. El a declarat că operatorii de sistem din distribuție, care au rețelele de joasă și medie tensiune, vor trebui să utilizeze unităţi de stocare a energiei și să ceară managementului să încurajeze utilizatorii să se adapteze la prețul și disponibilitatea energiei.

Cuplate cu sistemele de contorizare, rețelele inteligente ar putea ajuta consumatorii să se adapteze consumului de energie la prețuri diferite pe parcursul zilei și să economisească bani prin consumul unui volum mare la preţuri mai mici.

Aparate inteligente, orientate spre consum la cerere

Electrocasnicele inteligente vor juca un rol cheie în acest sens, a spus Cañete. Patruzeci de milioane de frigidere cu cerere dinamică ar putea genera mai mult de 1.000 de MW consumaţi la cerere. Un aparat inteligent ar trebui să poată să răspundă la informațiile din rețelele, ceea ce ar putea însemna că se opreşte singur, sau chiar se deschide singur când preţurile sunt mai mici.

Consumul la cerere ar putea economisi aproape 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) pe an în UE, aproape 200 de euro per capita, a adăugat el. Comisia spune că UE trebuie să investească 400 de miliarde de euro până în 2020 pentru a moderniza rețelele de transport și distribuție a energiei electrice.

Contorizare inteligentă, rețele inteligente, oameni inteligenți (Energy Breakfast Club)

Miercuri, 29 aprilie, de la ora 9, la Godot Cafe, din București, energynomics.ro propune o nouă întâlnire informală Energy Breakfast Club. Ediția va fi orientate spre discuții pe marginea câtorva dintre soluțiile la îndemână pentru modernizarea și creșterea performanței în domeniul energetic. Mai precis, se vor analiza inclusiv cele mai noi soluții informatice de monitorizare, administrare și transmitere a datelor din sectorul distribuției de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *