Acasă » Electricitate » Distribuţie » Fondul China-CEE ar putea investi până la 50 de milioane de euro în energetica românească

Fondul China-CEE ar putea investi până la 50 de milioane de euro în energetica românească

3 aprilie 2015
Distribuţie
Bogdan Tudorache

###author###

Fondul China-CEE ar putea investi în România între 20 şi 50 de milioane de euro în proiecte din infrastructura energetică, cogenerare de înaltă eficienţă şi eficienţă energetică în 2015, a declarat pentru energynomics.ro Octavian Vidu, directorul pentru România al companiei de management a fondului, CEE Equity Partners.

“Probabil vom face o investiţie până la sfârşitul anului între 20 şi 50 de milioane de euro”, a menţionat Octavian Vidu, fără a da amănunte suplimentare. Până în prezent fondul a investit în regiunea CEE (Europa Centrală și de Est – n.r.) în două proiecte energetice.

În ce s-a investit până acum în CEE

Domeniile de interes pentru fondul in cauză sunt regenerabilele: turbine eoliene, instalaţii solare, hidrocentrale, biogazul, biomasa, combustibilii bio și energia geotermală. De asemenea, există interes pentru centrale pe combustibili convenţionali, staţii de conversie a deşeurilor, centrale termice, proiecte de depozitare, distribuţie şi transport al energiei electrice.

Pe partea de investiţii prin preluarea de equity (intrare în acţionariat) se investesc între 20 şi 60 de milioane de euro, în medie, per proiect, cu posibilitatea majorării pe partea de împrumuturi până la 200 de milioane de euro. Odată cu majorarea capitalului disponibil la 1,5 miliarde de dolari, fondul va putea creşte plafonul investiţiilor de participare la capital (equity) de la 60 la 100 de milioane de euro.

Primele investiţii energetice din CEE au fost Polenergia, de 70 de milioane de euro, acestea incluzând 800 MW de eolian terestru, un gazoduct de 150 de kilometri între Polonia şi Germania, două proiecte eoliene offshore de 600 MW, o centrală CHP (cogenerare de înaltă eficiență – n.r.) pe biomasă de 31 MW şi una pe cărbune de 800 MW.

Tot în Polonia, un al doilea proiect eolian de la Wroblew, de 36 MW, a fost deja vândut în ianuarie (exit după doar patru luni) pentru circa 50 de milioane de euro, cu o rentabilitate cash-per-cash de 1,8 ori (randament de 80%).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *