Acasă » Electricitate » AEI a definitivat Registrul național al caselor fără energie electrică

AEI a definitivat Registrul național al caselor fără energie electrică

15 aprilie 2024
Electricitate
energynomics

Circa 11.611 români nu sunt conectați la rețeaua electrică în 2024, conform Asociației Energia Inteligentă. Aceasta și datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică.

Aproximativ 87% din casele locuite fără energie electrică nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică.

 

Registrul național al caselor fără energie electrică (RNCFEE) arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km de rețea.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes, față de această problemă gravă, doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodariei în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% din cazuri nu există drumuri de acces.

Județele unde se găsesc cele mai multe case locuite permanent, fără energie electrică sunt Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița Năsăud.

Analizând modul în care a evoluat situația imobilelor fără energie electrică locuite permanent, între anii 2017 și 2024, în județul Alba (singurul județ unde am avut date disponibile), putem să estimăm următoarele:

–              45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate/părăsite/distruse în ultimii 7 ani,

–              74% din persoane au murit/părăsit locuințele în ultimii 7 ani,

–              16% din imobile neelectrificate au fost electricificate în ultimii 7 ani,

–              media de vârstă a locuitorilor care stau în case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani, în ultimii 7 ani,

–              analiza statistică arată că în mod natural între 3 – 10 ani toate casele fără energie electrică vor fi abandonate.

 

Alternativa rezolvării problemei caselor fără energie, așteptarea decesului oamenilor, este realizarea următoarelor acțiuni propuse de AEI:

–              Program de responsabilitate socială: Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele urmare a unor facilități fiscale.

–              Extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice fezabile – Impunerea acestei obligații operatorilor de distribuție în a 5 perioadă de reglementare.

–              Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă – Program derulat de Ministerul Mediului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *