Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Rusia pregătește o alternativă la South Stream; Bulgaria e exclusă

Rusia pregătește o alternativă la South Stream; Bulgaria e exclusă

5 decembrie 2014
Petrol și Gaze
Gabriel Avăcăriței

Rusia este „pregătită să negocieze” cu mai multe dintre ţările care participau la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, abandonat luni de Moscova, pentru a le include eventual în traseul unui alt gazoduct, a anunţat ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, citat de AFP. Declaraţiile vin ca efect al afirmațiilor unui înalt oficial bulgar care susținea că anunţul lui Vladimir Puţin privind oprirea proiectului este doar un bluff menit să pună presiune pe Bulgaria şi Uniunea Europeană.

„Sunt sigur că partea rusă este pregătită să discute cu aceste ţări asupra a ceea ce trebuie să facem şi cum să ieşim din această situaţie”, a declarat înaltul diplomat rus, potrivit agenţiei ruse Ria Novosti, excluzând însă orice discuţie cu Bulgaria, „un partener în care nu te poţi încrede”.

Serbia, Ungaria şi Austria sunt citate de diplomat în rândul ţărilor cu care Rusia este dispusă să negocieze. Aceste declaraţii vin după ce Vladimir Puţin a anunţat că abandonează proiectul South Stream în urma refuzului Bulgariei de a autoriza trecerea gazoductului pe teritoriul său.

În aceeaşi zi, Rusia şi Turcia au semnat un acord pentru construcţia unui gazoduct care să lege cele două ţări, via Marea Neagră. „Plecând de la hubul gazeifer turc, gazoductul va putea fi extins în toate direcţiile”, a explicat Cijov.

„În final, gazoductul care va pleca din Turcia nu va fi mai rău decât South Stream, care pleca din Bulgaria pentru a ajunge la ţările care până în prezent şi-au demonstrat mereu interesul de a primi gaze via South Stream”, a susţinut acesta.

South Stream, al cărui proiect a fost lansat în 2012, ar fi urmat să lege, pe un traseu de 3.600 kilometri, Rusia de Bulgaria pentru a se îndrepta apoi spre Europa Occidentală via Serbia, Ungaria şi Slovenia, cu o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an. Gazoductul urmărea ocolirea Ucrainei.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *