Acasă » Petrol și Gaze » Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, o premieră după 2018

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, o premieră după 2018

22 ianuarie 2024
Import-Export
energynomics

Rusia a devansat anul trecut Arabia Saudită devenind cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, ceea ce scoate în evidență ineficiența eforturilor Occidentului de a lipsi Kremlinul de fonduri pentru derularea războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Potrivit datelor vamale publicate luni, în 2023 cel mai mare importator mondial de petrol a cumpărat o cantitate record de 107 milioane de tone de țiței din Rusia, cu aproape un sfert mai mult decât în 2022. Comparativ, China a cumpărat anul trecut din Arabia Saudită o cantitate de 86 de milioane de tone de țiței.

Este pentru prima dată după 2018 când Rusia este principalul furnizor de petrol al Chinei, cu livrări de aproximativ 2,15 milioane de barili pe zi.

Companiile chineze de rafinare au fost interesate să cumpere petrol rusesc la prețuri mai mici, chiar dacă acesta a fost vândut la nivele de peste 60 de dolari per baril, plafonul de preț impus de statele occidentale. Livrările de petrol rusesc provenit din Extremul Orient rus continuă să fie populare în China grație duratei relativ mici a transportului maritim, conform Agerpres.

Potrivit calculelor Bloomberg, China a importat anul trecut petrol din Rusia cu o valoare de 606, miliarde de dolari, adică o medie de 77 de dolari pentru fiecare baril.

Alți importanți furnizori de petrol ai Chinei au fost, anul trecut, Irakul şi Malayezia, care s-au situat pe locurile trei, respectiv patru. De precizat însă că țițeiul şi carburantul provenit de la exportatori sancționați, cum este Iranul, sunt deseori clasificați în statisticile chineze ca provenind din Malayezia.

Tot anul trecut, Rusia a fost şi cel mai mare furnizor de păcură al Chinei, cu o cantitate de 9,6 milioane de tone. Pe locul următor se situează Malayezia cu 6,93 milioane de tone.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *