Acasă » Electricitate » Investitorii critică o măsură ANRE prin care profitul Electrica și Enel scade cu 12,5%

Investitorii critică o măsură ANRE prin care profitul Electrica și Enel scade cu 12,5%

28 noiembrie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Un important grup al investitorilor străini, printre care și administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, critică decizia organismului de reglementare a pieței energiei, ANRE, de a reduce rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, fapt ce le va afecta profitul.

”Franklin Templeton,…precum și Newtyn Management LLC, ING Pensii, Evermore Global Advisors, LLC sunt îngrijorați de schimbările aprobate recent de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (”ANRE”) la metodologia pentru stabilirea Ratei Reglementate a Rentabilității (”ROR”), precum și de reducerea propusă recent de către ANRE a Ratei Reglementate a Rentabilității pentru distribuitorii de electricitate de la 8,52% la 7,45%. Dacă reducerea Ratei Reglementate a Rentabilității este aprobată, profitabilitatea viitoare a distribuitorilor de energie electrică va fi micșorată cu aproximativ 12,5%”, precizează un comunicat remis redacției.

”Aceste modificări afectează în mod special unele dintre companiile din portofoliul Fondului, cum ar fi: Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Electrica Distribuție Transilvania Nord, EON Moldova Distribuție, ENEL Distribuție Banat, ENEL Distribuție Dobrogea și ENEL Distribuție Muntenia.”

Oficialii Fondului Proprietatea susțin că ”schimbările constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil și imprevizibil, împiedicând astfel companiile să își asume programe de investiții în contextul în care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură.”

”Mai mult, aceste modificări legislative, fiscale și comerciale neașteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesați de furnizarea de capital în cadrul unui mediu de reglementare atât de imprevizibil.”

Modificările propuse vin la mai puțin de 4 luni de la listarea Electrica de către statul român pe Bursa de Valori la București și pe Bursa de Valori de la Londra și au loc după introducerea taxei pe infrastructură la scurt timp după IPO-urile Nuclearelectrica și Romgaz. Astfel de schimbări negative ar putea pune în pericol succesul oricăror listări sau privatizări ale întreprinderilor de stat din România pe Bursa de Valori București.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *