Acasă » Petrol și Gaze » Rusia naționalizează participațiile OMV şi Wintershall Dea în proiectele de extragere a gazelor

Rusia naționalizează participațiile OMV şi Wintershall Dea în proiectele de extragere a gazelor

21 decembrie 2023
Explorare și producție
energynomics

Grupul austriac OMV şi compania germană Wintershall Dea îşi vor pierde oficial participațiile în proiectele de extragere a gazelor din zona arctică care aparține Rusiei, conform unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, transmite Reuters.

OMV s-a retras anul trecut din Rusia, în urma conflictului din Ucraina.

Wintershall Dea, o societate mixtă a BASF şi firmei de investiții LetterOne a miliardarului rus Mikhail Fridman, este în curs de a ieşi de pe piața rusă, potrivit Agerpres.

Toate activitățile cu participare rusă, inclusiv participația deținută de Wintershall Dea în gazoductul Nord Stream, precum şi societățile mixte cu Gazprom vor fi separate juridic până la mijlocul anului viitor.

Conform decretului, participațiile OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor reveni unor companii ruseşti nou create. Ambele proiecte sunt în regiunea Yamal-Nenets din nordul extrem al Rusiei.

Toate participațiile deținute de firmele străine în societățile mixte cu Gazprom vor reveni unor noi entități ruseşti. Acționarii vor primi acțiuni proporțional cu participațiile lor în societățile mixte. Câştigurile de pe urma vânzării acestor participații vor fi puse în conturi speciale. Toate acordurile corporate în vigoare anterior nu mai sunt valide din momentul publicării decretului, au precizat autoritățile de la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *