Acasă » Electricitate » România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei

România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei

9 octombrie 2023
Electricitate
energynomics

România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei, după ce luni, la Lisabona s-a semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Mediului şi al Acțiunii Climatice din Republica Portugheză şi Ministerul Energiei din România, informează Ministerul Energiei, într-un comunicat citat de Agerpres.

Conform sursei citate, Memorandumul a fost semnat în prezența preşedintelui Klaus Iohannis şi a prim-ministrului portughez Antonio Costa.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că înființarea acestui Grup de Lucru „reprezintă o excelentă oportunitate de a face schimb de expertiză şi experiențe între cele două state”.

„Obiectivele noastre sunt similare în ceea ce priveşte tranziția energetică şi am abordat mai multe subiecte de interes comun: proiectele hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, inclusiv Tarnița-Lăpuşteşti; energia eoliană offshore din Marea Neagră şi din Oceanul Atlantic; contractele pentru diferență pentru stimularea investițiilor în energie verde şi predictibilitatea pieței pe termen lung. Sunt tot atâtea oportunități concrete de colaborare, pornind de la aceeaşi înțelegere a momentului pe care îl traversăm şi pentru care avem nevoie de energie sigură, accesibilă şi verde – în această ordine”, a subliniat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a participat, în perioada 8 – 9 octombrie 2023, într-o vizită oficială în Republica Portugheză, alături de delegația Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

„Memorandumul prevede constituirea unui Grup de Lucru, având rol de monitorizare şi implementare a activităților convenite de semnatari. De asemenea, fiind constituit la nivel tehnic, Grupul de Lucru va identifica alte teme de interes reciproc şi de cooperare. Atât România, cât şi Portugalia, au în prim-planul politicii energetice curente, pe lângă asigurarea securității şi valorificarea potențialului pentru energie solară, eoliană şi din alte surse regenerabile, ducând la un potențial ridicat de cooperare bilaterală”, se menționează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *