Acasă » Regenerabile » Investitorii cer eliminarea treptată a MACEE și reglementarea Garanțiilor de Origine

Investitorii cer eliminarea treptată a MACEE și reglementarea Garanțiilor de Origine

9 octombrie 2023
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Investitorii prezenți în cadrul conferinței Green PPA au reliefat greutatea cu care se încheie contractele bilaterale pe termen lung în România. Totodată, ei cer autorităților predictibilitate în reglementare, mai ales în cazul înlăturării mecanismului de achiziție obligatorie de energie MACEE, prin eliminarea treptată a acestuia, pentru a nu distorsiona piața.

”Dacă se renunță brusc la MACEE, furnizorii nu au de unde achiziționa energie. Ar trebui să se anunțe din timp o strategie,” a spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Totodată, furnizorii nu pot achiziționa și nici tranzacționa Garanții de Origine în România, în pofida faptului că sistemul transferului de garanții ar fi trebuit reglementat încă din iunie 2023. ”România și Polonia sunt singurele care nu au implementat sistemul de transfer al garanțiilor de origine din Uniune”, a spus Mihai Verșescu, secretar general al PATRES.

PPA-urile de tip transfrontalier au nevoie de Garanții de Origine, iar cadrul din România este depășit – datând din 2011, a subliniat Doru Voicu, Strategy Director, Renovatio Trading.

Alte bariere în calea semnării PPA-urilor sunt neîncrederea off-takerilor în condițiile de preț ulterioare, costurile destul de mari față de alte țări, lipsa unui cadru clar de reglementare și amânarea deciziilor până la înlăturarea mecansimului MACEE.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *