Acasă » Regenerabile » Pentru zonele izolate, bateriile sunt o soluție mai ieftină decât rețelele electrice

Pentru zonele izolate, bateriile sunt o soluție mai ieftină decât rețelele electrice

23 septembrie 2023
Regenerabile
energynomics

România ar putea folosi surplusul de energie produsă de centralele fotovoltaice de pe acoperișul clădirilor pentru încărcarea mașinilor electrice, la fel cum se întâmplă în unele state scandinave, a declarat Ingar Sørensen, Sales Manager la compania norvegiană Pixii pentru regiunea Scandinavia și țările baltice, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

”Folosim des termenul baterie, dar aceasta este doar locul unde stocăm energia. Pe lângă baterie, mai e nevoie de un invertor care să livreze energie în rețea. Dacă ai parcuri solare s-ar putea să produci uneori prea multă energie la un anumit moment iar dacă o vinzi în rețea s-ar putea să obții un preț prea mic. În unele state aceasta este o problemă enormă”, a spus Ingar Sørensen.

În același timp, montarea de baterii pentru stocarea electricității în zonele izolate este o soluție mult mai ieftină comparativ cu extinderea infrastructurii de distribuție a electricității.

Pixii oferă soluții de stocare a energiei în intervalul de la 3kW la 1MW pentru o gamă largă de segmente de piață și aplicații. Utilizând un sistem avansat, utilizatorul poate alege momentul în care să folosească energia produsă. De asemenea, bateria poate fi utilizată și ca sursă de energie atunci când rețeaua este nefuncțională sau suprasolicitată.

Potrivit lui Ingar Sørensen, bateriile nu sunt ieftine și nu oricine este dispus să le cumpere, dar uneori e posibil să nu aibă de ales – de exemplu atunci când nu are o conexiune la rețea. Un alt avantaj al sistemului de baterie și invertor este că energia pe care o stochează poate fi livrată pe piața de echilibrare, iar câștigurile pot atinge niveluri semnificative la nivelul unui an.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI INGAR SORENSEN

Totodată, pe măsură ce numărul mașinilor electrice crește, bateriile pot fi utilizate la punctele de încărcare electrice, eliminând, astfel, o parte din presiunea din rețeaua de distribuție.

Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *