Acasă » Electricitate » Universitatea Ovidius dezvoltă o metodologie de analiză a eficienței energetice în sistemul de termoficare

Universitatea Ovidius dezvoltă o metodologie de analiză a eficienței energetice în sistemul de termoficare

23 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Universitatea Ovidius din Constanța dezvoltă un proiect cu participare internațională care presupune crearea unei metodologii pentru analiza eficienței energetice într-un anumit sistem, a declarat profesorul universitar Eden Mamut, director al Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din Universitatea Ovidius din Constanța, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Universitatea a aplicat această metodologie sistemului de termoficare din Constanța însă a întâmpinat dificultăți în ceea ce privește accesul la datele privind consumurile de energie electrică și gaze naturale din partea unor companii de utilități.

„Este un instrument pe care l-ar putea folosi autoritățile locale. Avem însă mari probleme în privința accesului la date la utilități. A trebuit să facem bilanțul pe tot orașul Constanța, dar nu am reușit să obținem consumurile de gaz natural și de energie electrică. Ne-am lovit de un perete atât la Enel, cât și dincolo”, a spus Mamut.

De asemenea, există disparități în indicatorii calculați de Institutul Național de Statistică și cele de la agențiile din cadrul ministerului Energiei. În plus, o serie de astfel de indicatori au fost inițial definiți pentru un anumit scop de măsurare care însă între timp au suferit modificări sau reinterpretări.

„Ca să introduci un nou indicator este un proces extrem de amplu care necesită resurse și un eșafodaj întreg de proceduri. Unii indicatori sunt conectați cu tot ce se întâmplă în economie și chiar și la nivel de societate, deci e foarte greu de măsurat un astfel de indicator, și nu doar în România”, a adăugat Mamut.

De asemenea, universitatea folosește din 2022 și instrumente de realitate augmentată cu care derulează programe de diagnoză a sistemului de termoficare.

„Avem o problemă sistemică cu consultanții pregătiți. Tinerii, datorită modului în care sunt educați de la vârste fragede, încep să evite zona de inginerie. Trebuie să regândim întreg sistemul de educație cu accent tot mai mare pe zona de educație la vârste foarte mici”, a mai spus el.

Potrivit profesorului Mamut, Universitatea mai dezvoltă un centru de date denumit Ovidius Cyber Cloud și lucrează la un concept de platforme plutitoare care pot coborî sub apă pe timp de furtună. Un prim astfel de concept va fi aplicat pe Lacul Siutghiol în 2024 și va fi urmat și de experimente pe mare.

Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *