Acasă » Regenerabile » Solar » Monsson mizează tot mai mult pe stocarea energiei în baterii

Monsson mizează tot mai mult pe stocarea energiei în baterii

22 martie 2024
Large scale
energynomics

Fiecare proiect de generare a energiei din surse regenerabile cu putere instalată de 5-10 MW ar trebui să aibă asociate și unități de stocare a energiei, a declarat Sebastian Enache, Business Development Manager la Monsson Group, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

Monsson are în diverse stadii de proiectare unități de stocare a energiei însumând 1.000 MW. Primele baterii sunt instalate la parcul eolian Mireasa care este hibridizat prin adăugarea de panouri solare și unități de stocare și urmează să intre în exploatare în aprilie. De asemenea, în următorii doi ani, compania intenționează să ajungă la capacitatea de stocare nominală de 195 MWh.

Potrivit lui Enache, viitoarele mari proiecte de producere a energiei fotovoltaice din România, în număr de circa 850, vor trebui construite corect, cu echipamente calitative, iar principala provocare va fi asigurarea mentenanței și menținerii lor în funcțiune.

„În următorii 3-5 ani toate proiectele fotovoltaice vor trebui finanțate și construite în același timp și trebuie să ne pregătim pentru perioada de operare a acestora. Va trebui să schimbăm piese, să înlocuim panouri. Am observat că multe firme europene și din alte părți vin să vândă echipamente și servicii aici. Să ne mândrim nu cu cât construim, ci câți megawați sănătoși care produc eficient și constant avem. Chiar și la proiecte noi apar probleme cu echipamente defecte încă din faza de garanție. Parcuri întregi s-au oprit și jumătate de an nu au produs energie”, a spus Enache.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *