Acasă » Regenerabile » Este nevoie de zeci de mii de oameni pentru realizarea proiectelor de investiții în regenerabile

Este nevoie de zeci de mii de oameni pentru realizarea proiectelor de investiții în regenerabile

18 martie 2024
Large scale
energynomics

Piața de energie regenerabilă din România este subdezvoltată, iar multe investiții sunt neviabile, a declarat Mirel Jarnea, Business Development Manager SEE la LONGI Solar.

„E clar că România nu va avea niciodată propria producție de panouri solare și turbine eoliene sau invertoare, dar avem capacitatea de a face structura și văd câteva firme românești care au început să lucreze. Încă suntem într-o piață în care la cafenelele din Dorobanți se tranzacționează mult mai mulți GW decât facem noi aici. E o piață în care proiectele există pe hârtie, dar nu sunt viabile din punct de vedere financiar. Un amic a analizat într-o lună 40 de proiecte și a făcut ofertă pentru unul singur”, a spus el, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

Totuși, există deja proiecte de ordinul gigawaților care s-au construit sau se află în construcție.

Din punctul de vedere al lui Jarnea, prețurile sunt la nivel destul de scăzut, timpul de transport al echipamentelor este stabil, producția de echipamente este suficientă.

Cea mai mare problemă pe piață în acest moment nu este reprezentată de prețuri, ci de slaba calitate a echipamentelor cu care sunt construite unele dintre aceste proiecte. Una dintre cauzele acestei situații este și timpul extrem de scurt de realizare a proiectelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.

„PNRR este foarte vulnerabil pentru că trebuie realizate toate proiectele într-un termen foarte scurt și vom vedea echipamente de foarte slabă calitate. Prin PNRR au fost făcut prost licitațiile și e păcat pentru că vom avea echipamente de slabă calitate care vor intra în țară. Calitatea slabă a echipamentelor se va vedea în 15-20 de ani”, a adăugat el.

Pe de altă parte, piața duce lipsă de companii românești de EPC (Engineering, Procurement and Construction), ceea ce face ca tot mai multe companii străine să câștige cotă de piață. Lucrurile se vor agrava pa măsură ce în piață vor intra și companiile chineze.

„Acum câțiva ani le spuneam EPC-urilor din România să lucreze împreună și să lase deoparte orgoliile ca să poată licita pentru proiecte medii și mari, dar nu au ascultat. Așa se face că vin multe firme din afară care iau contracte în România. Măcar forța de muncă să se păstreze în țară. EPC-urile străine, nu fac altceva în afară de proiect finance management, pentru că lucrează tot cu oameni din România. Pe măsură ce vor apărea tot mai multe proiecte, nu vom avea cu cine să le facem. Va trebui să repatriem foarte mulți oameni care lucrează acum în afara țării”, a spus Jarnea.

Din punctul său de vedere, ar fi nevoie de 20-30.000 de oameni care să lucreze în acest sector, iar pentru a-i atrage ar fi necesar și ajutorul autorităților.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *