Acasă » Regenerabile » Panouri fotovoltaice și stocare în baterii – energie verde pentru irigat

Panouri fotovoltaice și stocare în baterii – energie verde pentru irigat

18 aprilie 2024
Agrovoltaic
energynomics

Adrian Mihai, agricultura.video

Teofil Dascălu este unul din fondatorii Frizon Grup, ce lucrează 4.500 de hectare, din care 1.900 irigate prin intermediul stațiilor de pompare. Anul acesta a depus cinci proiecte, în principal pentru a asigura irigatul cu energie verde. Fiecare proiect este de până într-un megawatt, în total aproximativ 3,4 megawați, cu o valoare de 380-550.000 euro fiecare și finanțare sub formă de grant nerambursabil de 40%. Se vor aloca până în 3,4 hectare de teren, în proximitatea stațiilor de irigat, pentru a diminua costul de transport.

„Am introdus în aceste proiecte și baterii, astfel încât să folosim cât mai mult din energia produsă, pentru că noi nu irigăm doar ziua, irigăm și noaptea, iar atunci, prin intermediul acestor baterii, să putem iriga și noaptea. Bineînțeles, producem energie pe tot parcursul anului. Cea mai mare cantitate de energie se produce exact în perioada în care se irigă, astfel încât investiția este dimensionată ca 80% din cantitatea propusă a se produce să fie consumată.

Realizarea acestor proiecte nu este un lucru foarte dificil. „Piața consultanților, a proiectelor europene și tot ce înseamnă energia verde este de destul de bine reprezentată. Trebuie, într-adevăr să ai în cadrul companiei oameni care să asigure buna gestionare și bunul management al acestor proiecte. Dar lucrurile se pot face relativ simplu odată ce se va declara eligibilitatea”, consideră fermierul. În cazul în care nu va obține finanțare, va realiza proiectele prin credite bancare. „Această energie verde are rolul de a fi transformată în mâncare prin intermediul irigațiilor, prin intermediul obținerii îngrășămintelor verzi. Cred că există o oportunitate enormă pentru astfel de investiții. Sunt pașii de urmat pentru a asigura sustenabilitate și reziliența în agricultură”, mai spune fermierul.

Articolul face parte dintr-un proiect comun desfășurat de Energynomics și agricultura.video cu obiectivul de a susține dezvoltarea proiectelor prin care energiile regenerabile să contribuie la creșterea performanțelor în agricultura și în industria alimentară din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *