Acasă » Electricitate » Greenpeace: Proiectul SMR Doicești realizat fără consultarea populației

Greenpeace: Proiectul SMR Doicești realizat fără consultarea populației

6 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Localitatea Doicești a fost desemnată, fără o consultare reală a comunității locale, drept amplasament pentru reactoare nucleare de tip SMR, susține Greenpeace. Activiștii de mediu au realizat consultări publice organizate în stradă, în fața Casei de Cultură din Doicești.

”Activiștii Greenpeace au fost prezenți la Doicești, venind în sprijinul comunității cu puncte de vedere și informații de la experți internaționali în energie nucleară și cu un mesaj ferm: „STOP NUCLEAR”. Interesul României cu privire la tehnologia SMR a fost manifestat încă de anul trecut. Intenția autorităților este de a plasa reactoarele în incinta fostei termocentrale de la Doicești, chiar în interiorul localității, la mică distanță de casele oamenilor. Demersurile Greenpeace vin și în contextul în care oficialii Nuclearelectrica au evitat să răspundă la întrebările media și ale autorităților locale din regiune cu privire la riscurile la care sunt supuși localnicii”, susține Greenpeace.

”Într-o conferință de presă din 15 iunie 2022 de la Doicești, la care nu au fost invitați și cetățenii localității, directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a omis să ofere un răspuns clar în legătură cu zona de excludere pentru reactoarele care urmează să fie amplasate. Nici până astăzi, Nuclearelectrica nu a făcut publică această informație.

”Pe lângă riscurile pe care le presupune amplasarea discutabilă a reactoarelor, acest proiect necesită costuri imense de implementare și mentenanță, costuri care nu sunt justificate atunci când le raportăm la capacitatea de producție a acestor instalații. Mai mult, această tehnologie este încă în curs de dezvoltare și implementarea ei este anevoioasă. Practic, nu există niciun reactor de tip SMR nicăieri în lume; proiectul de centrală nucleară propus de compania NuScale, compania care comercializează reactoarele, nu a ajuns nici măcar la stadiul de prototip funcțional.

În completarea argumentelor tehnice, se pune și problema viziunii strategice de a extinde capacitatea nucleară de producție de energie în contextul unui climat politic din ce în ce mai instabil. Războiul din Ucraina a demonstrat că nu poate fi garantată stabilitatea politică pentru întregul interval de mai multe decenii în care funcționează centralele nucleare, și nici pentru moștenirea foarte îndelungată a deșeurile radioactive.

”Riscurile numeroase și însemnate punctate de specialiști, costurile uriașe, faptul că proiectul a început să fie implementat fără să se fi făcut o consultare publică în mai multe locații posibile, ridică multe semne de întrebare cu privire la aparatul instituțional care va fi responsabil de construirea și operarea în siguranță a acestor reactoare nucleare”, au mai spus activiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *