Acasă » Petrol și Gaze » Kyuchyuk: Europa a dovedit că se poate descurca foarte bine fără gazul rusesc

Kyuchyuk: Europa a dovedit că se poate descurca foarte bine fără gazul rusesc

6 noiembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Europa a dovedit că se poate descurca fără gazul rusesc şi poate ieşi foarte bine poziționată din această criză, a afirmat, într-o conferință, Ilhan Kyuchyuk, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European şi copreşedinte al Partidului Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa.

Institutul pentru Libertate şi Democrație, în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, a organizat conferința cu tema „Energie şi securitate în regiunea Mării Negre”, care s-a bucurat de prezența a doi lideri europeni, Ilhan Kyuchyuk, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European şi copreşedinte al Partidului Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa, şi Emil Kirjas, vicepreşedinte al Internaționalei Liberale.

Invazia Rusiei în Ucraina afectează stabilitatea şi securitatea globală, în special în regiunea Mării Negre. Distrugerile din Ucraina, precum şi sancțiunile îndreptate împotriva Rusiei, pe lângă daunele locale, influențează viețile cetățenilor europeni, predominant la capitolul sectorului energetic. În acest context, conferința a abordat evoluțiile actuale în domeniul securității energetice din regiune, concentrându-se pe amenințările iminente, dar şi pe rezultatele dorite, conform Agerpres.

În deschidere, preşedintele ILD, Cristian David, a conturat punctul de plecare al discuțiilor conferinței.

„Încercăm să vedem care este dimensiunea şi impactul conjugat al celor două crize, pentru că suntem într-o perioadă în care vedem efectele mai multor crize suprapuse: pandemia Covid, care a determinat un set de consecințe economico-sociale pe care nu am apucat încă să le soluționăm, peste care s-a adăugat criza energiei. Aceasta nu a început ca urmare a evoluției conflictului din Ucraina, apăruse anterior, însă a fost amplificată într-o manieră extrem de abruptă de acest conflict. Acum avem nevoie de soluții rapide. Va dura mult timp pentru ca securitatea să revină la parametri inițiali, în timp ce soluțiile la criza energetică vor trebui să vină mult mai curând”, a spus el.

La rândul său, Ilhan Kyuchyuk şi-a deschis intervenția subliniind dinamica relațiilor economice dintre România şi Bulgaria, cele două țări derulând schimburi comerciale şi investiții în valoare de 6 miliarde de euro.

Referindu-se la subiectul conferinței, Ilhan Kyuchyuk a punctat faptul că actuala criză energetică a determinat Europa să găsească noi soluții care să asigure depăşirea acestei perioade problematice.

„După doar câteva luni, avem dovezi categorice că Europa se poate descurca foarte bine şi fără gazul rusesc. Europa poate ieşi din această problemă. Europa va genera noi tipuri de energie, fie prin soare, vânt sau producții noi tehnologice. Avem soluții pentru acest lucru, iar Europa arată că putem învinge şi putem ieşi mult mai bine poziționați din această criză”, a afirmat copreşedintele Partidului Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *