Acasă » Interes general » Eficiența energetică a clădirilor publice este una dintre priorități pentru Sectorul 6

Eficiența energetică a clădirilor publice este una dintre priorități pentru Sectorul 6

24 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Primăria Sectorului 6 din București are patru priorități de mediu, respectiv crearea de spații verzi, eficiența energetică a clădirilor publice și private, gestionarea deșeurilor și digitalizarea administrației.

Din perspectiva eficienței energetice, există cerințe ca tot mai multe clădiri publice precum școli, grădinițe și creșe, să își diminueze consumul de energie, a declarat Paul Moldovan, Administrator Public al Sectorului 6, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Probleme apar însă în cazul imobilelor private, iar de acest aspect ar trebui să se ocupe proprietarii acestora, iar nu primăria.

„Ar trebui ca proprietarii să se ocupe, în parteneriat cu mediul privat, de acest aspect. Din păcate, primarii și primăriile au obișnuit comunitățile cu finanțări. Noi am accesat toate fondurile pe care le-am avut la dispoziție”, a spus Moldovan.

Primăria sectorului 6 și-a impus un ritm de reabilitare termică a 50 de blocuri pe an, dintr-un total de 1.400 de blocuri care necesită astfel de lucrări, însă are nevoie de noi surse de finanțare întrucât costurile sunt ridicate. Până în prezent, primăria a reabilitat peste 400 de blocuri.

Sectorul 6 este „extrem de întârziat și este permanent pe buza unei prăpăstii” în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, iar primăria intenționează ca anul viitor să înceapă construcția unei stații de sortare a deșeurilor finanțată cu fonduri europene.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI PAUL MOLDOVAN

„În mod normal, domeniul public nu ar trebui să facă acest gen de investiții pentru că se presupune că avem o piață funcțională. Vom face însă o stație de sortare, finanțată cu fonduri europene. Vom demara lucrările din 2024”, a spus Moldovan.

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *