Acasă » Electricitate » Celestica: Tranziția energetică presupune riscuri, e necesară asigurarea securității infrastructurii

Celestica: Tranziția energetică presupune riscuri, e necesară asigurarea securității infrastructurii

28 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Tranziția energetică este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice globale dar presupune și riscuri legate de imaturitatea tehnologiei și potențialele atacuri cibernetice asupra infrastructurilor energetice, a declarat Aurel Nicodin, Facility Services Manager la compania canadiană Celestica, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Oradea de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

”Tranziția energetică este o provocare, dar și o oportunitate imensă. Stimulează inovația tehnologică, crește competitivitatea economică și contribuie la crearea de locuri de muncă verzi, dar în gestionarea soluțiilor actuale și în implementarea celor viitoare trebuie să fim conștienți de riscuri și probleme potențiale. Să nu uităm de securitatea cibernetică într-o lume tot mai digitalizată, pentru că există riscul atacurilor cibernetice și a afectării infrastructurii energetice critice”, a afirmat Nicodin.

Unul dintre riscuri este legat de dependența de tehnologii noi care se află într-un stadiu de dezvoltare continuă și încă nu au avut timpul necesar de a-și demonstra fiabilitatea. Aceste tehnologii noi pot fi mai puțin mature și pot prezenta deficiențe sau probleme neașteptate în funcționare. De aceea, este esențială verificarea siguranței, fiabilității și performanțelor lor înainte de a fi implementa pe scară largă.

Un alt aspect este legat de costurile asociate implementării acestor tehnologii inovatoare, pentru că ele pot fi mai costisitoare decât alternativele lor convenționale. În plus, este necesară asigurarea securității infrastructurii și rețelele energetice și a capacității lor de a integra noile tehnologii

”Pentru a trece la noile tehnologii trebuie avute în vedere investițiile și suportul financiar adecvat, precum și politicile guvernamentale și de reglementare care să stimuleze adopția acestor soluții”, a adăugat Nicodin. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere reciclarea echipamentelor aferente acestor noi tehnologii, operațiune care este deopotrivă costisitoare și dificilă din punct de vedere tehnic și care poate cauza poluări severe dacă este realizată neglijent.

Conferința de la Oradea a fost a doua dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *