Acasă » Interes general » Drăgan: Strategia energetică va fi pusă în curând în dezbatere publică

Drăgan: Strategia energetică va fi pusă în curând în dezbatere publică

10 aprilie 2024
Electricitate
energynomics

Strategia energetică va fi pusă în perioada următoare în dezbatere publică, în prezent lucrându-se la draftul actualizat al acesteia, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Merită menționat faptul că suntem în elaborarea Strategiei energetice. Va fi pusă în perioada următoare în dezbatere publică. Lucrăm la draftul adaptat, actualizat al acestei strategii şi vă invităm, ca şi până acum, să transmiteți toate observațiile dumneavoastră, toate punctele de vedere pentru a reuşi să le înglobăm în această strategie. Ea va avea la bază doar principii, domenii strategice de dezvoltat. Nu va fi vorba de proiecte, foarte important, pentru că ne dorim ca după aceea această strategie să fie implementată prin proiecte punctuale”, a spus Drăgan, citat de Agerpres.

La rândul său, directorul general al Hidroelectrica, Karoly Borbely, a salutat eforturile privind actualizarea Strategiei energetice şi a subliniat că toate companiile din energie au o viziune, dar nu există una integrată.

„Salut eforturile ministerului de a dezbate şi de a actualiza Strategia energetică. Este incredibil cum o țară ca noi, cu resurse energetice extraordinare, să nu aibă o strategie actualizată, updatată şi tot timpul să ne trezim că suntem puşi în fața unei situații, să zicem, destul de interesante, ceea ce se întâmplă acum pe piețele din energie, şi să n-avem o viziune foarte clară, cu toate că avem resurse, avem companii puternice. Şi Romgaz, şi Hidroelectrica, şi celelalte companii, avem fiecare o viziune, dar n-avem una integrată. Ce vă spuneam eu că îmi doresc să văd: care e planul României în zona de energie eoliană şi solară. Ar fi un lucru extrem de important nu doar pentru noi, ci şi pentru cei care operează rețelele de distribuție. Sunt foarte multe proiecte în curs. Să vedem ce se va întâmpla cu ele. Aşa că, din punctul nostru de vedere, lucrăm deja la propunerile pe care le vom transmite Ministerului Energiei. Cu siguranță vor mai fi dezbateri şi o să participăm la ele”, a afirmat Karoly Borbely.

Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedinte al Centrului Român al Energiei, a menționat că Strategia aflată în lucru se bazează pe trei principii majore, securitate, accesibilitate şi sustenabilitate, şi are nouă principii de bază.

 

„Subiectul subliniat legat de Strategia energetică mă pune într-o poziție oarecum defensivă, pentru că în calitate de membru al Consiliului onorific al ministrului Energiei, care are ca obiectiv să lucreze la Strategia energetică, trebuie să apăr această inițiativă şi o fac cu autenticitate, adică nu o fac doar pentru că sunt membru în acest consiliu. Vreau să vă spun că în ultimele, probabil, şase luni, începând octombrie-noiembrie, acest Consiliu a lucrat destul de intens în a contura ceea ce urmează a fi noua Strategie energetică a României. Acest document urmează să fie finalizat de minister în curând şi propus în dezbatere publică, ocazie cu care vom putea cu toți să ne spunem părerea. Vreau să vă spun că acest document (…) se bazează pe trei principii majore, de altfel principii recunoscute mondial, pentru că sunt principiile stabilite acum câțiva ani buni de către Consiliul Mondial al Energiei, şi anume: securitate, accesibilitate şi sustenabilitate. Apoi, există nouă principii de bază, principii strategice pe care se bazează documentul. N-o să intru în amănunte. Ideea este că la nivel strategic, viziunea în ceea ce priveşte viitorul energetic al României este destul de clară. Angajamentele României în acest sens sunt, de asemenea, clare şi vor fi susținute de ceea ce urmează a fi noua Strategie energetică. Dar, de altfel, sunt deja asumate prin alte documente, prin ținte pe care România le-a acceptat sau se află în negociere, inclusiv PNIESC (Planul Național Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice nr), care este un document mai complicat, pentru că, spre deosebire de strategie, conține proiecte concrete, ținute concrete şi de aceea trebuie să treacă prin această consultare şi aprobare, inclusiv cu Ministerul Mediului”, a explicat Bodea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *