Acasă » Petrol și Gaze » Dominația Gazprom este amenințată de producătorii de GNL

Dominația Gazprom este amenințată de producătorii de GNL

29 septembrie 2017
Furnizare
energynomics

Exporturile europene ale gazelor naturale rusești au crescut tot mai mult în ultima perioadă. Cu mai mult de o treime din piața europeană a gazelor naturale după exporturile record de anul trecut, Gazprom, deținut de statul rus, se află într-un ritm accelerat cu ajutorul căruia va depăși recordul de anul trecut.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca perioada de boom să dureze foarte mult, deoarece poziția companiei în Europa va fi în curând atacată de creșterea fluxurilor de gaze naturale lichefiate. Modul în care compania reacționează la această provocare ar putea avea mari implicații pentru piața europeană a gazelor și pentru prețul pe care consumatorii trebuie să-l plătească.

Sursa disconfortului anticipat al Gazprom va fi creșterea rapidă a producției de GNL în următorii cinci ani, în principal provenit din Australia și SUA, care ar putea să depășească chiar și creșterea puternică a cererii asiatice.

Rezultatul va consta într-un val de GNL în exces, care este de așteptat să se îndrepte spre țările Europei, atras de imensa piață a gazelor naturale din regiune, cea mai mare și mai lichid disponibilă și excedentul său de capacitate de import de GNL. După ce a umplut deja marile piețe asiatice și o serie de piețe secundare, cum ar fi Orientul Mijlociu, excedentul de GNL va avea, prin definiție, puține destinații alternative și, astfel, va fi dificil de scos de pe piață, potrivit Financial Times.

Fiind cel mai mare furnizor unic de gaze naturale pentru Europa și care a jucat în mod tradițional rolul de echilibrare de piață în Europa, Gazprom va fi producătorul cel mai direct afectat de această creștere accentuată a concurenței.

Cu toate acestea, cu costuri marginale scăzute și cu o producție și o capacitate de export excesive, Gazprom este, de asemenea, producătorul care nu trebuie neapărat să se teamă de scăderea prețului.

Mai degrabă, societatea ar putea influența semnificativ prețurile europene ale gazelor naturale – și, prin urmare, nivelul investițiilor în producția internă de gaze din Europa și consumul de gaze din Europa – prin abordarea sa strategică în ceea ce privește cota de piață.

Odată ce efectele excedentare ale GNL încep să se simtă, mulți observatori se așteaptă ca Gazprom să-și folosească costul marginal redus pentru a se angaja într-un „război al prețurilor” pentru a-și apăra partea pe piața europeană a gazelor.

Cu toate acestea, matematica prețului de tranzacționare nu este simplă, în special pentru jucătorii cu cote mari de piață.

De exemplu, după adăugarea taxelor de tranzit ale Gazprom în ecuație, pentru a compensa impactul brut asupra veniturilor determinat de o reducere de 25% a prețului, aproximativ mărimea reducerii necesare pentru a face față GNL de pe piața americană, compania ar avea nevoie pentru a crește volumul vânzărilor cu 40%. Pe termen scurt, astfel de câștiguri (sau de retenție) de piață sunt puțin probabile.

Cu toate acestea, pe parcursul a cinci sau mai mulți ani, o apărare agresivă a pieței europene de către Gazprom, care va fi redus prețurile, ar putea duce, în cele din urmă, la câștiguri substanțiale în volum, nu atât prin eliminarea excesului de GNL, ci prin stimularea creșterii cererii de gaze în Europa și în alte regiuni. De asemenea, ar stimula negativ investițiile în producția europeană de gaze naturale și în proiecte ocazionale de GNL. Când va fi forțată, compania Gazprom va continua probabil să joace în mod conservator, optând să maximizeze veniturile pe termen scurt, în loc să crească din start volumul.

Ronald Smith este senior analist pentru petrol și gaze al Citi Research

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *