Acasă » Electricitate » Piața anonimă a certificatelor verzi este departe de a fi funcțională

Piața anonimă a certificatelor verzi este departe de a fi funcțională

29 septembrie 2017
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Noua piață anonimă a certificatelor verzi deschisă în luna septembrie nu funcționează decât pentru un mic segment din piață: precondiția participării la piață, care constă în posesia unui dispozitiv (token) de tranzacționare prin care se face autentificarea la sistem, nu a fost îndeplinită decât de 15% din producători, au declarat pentru energynomics.ro surse din industrie.

”Întrucât ordinul ANRE (n.r. cu privire la regulamentul de funcționare a pieței) a fost publicat în ultimul moment, iar procedurile subsecvente ale OPCOM (n.r. piața unică de tranzacționare) de asemenea, marea majoritate a producătorilor nu au putut intră în posesia unui token (dispozitiv – n.r.). În principiu, producătorii mici și mijlocii nu au putut depune oferte. Până la data de 28.09.2017, circa 120 de producători din aproape 800 au mijloacele tehnice de acces la aceste piețe”, a declarat sursa citată.

Modul de corelare a ofertelor cu cererea se face în funcție de preț și perioada de timp stipulată pentru care a fost depusă oferta aferentă.

Or, în condițiile unui exces uriaș de certificate verzi, factorul de departajare prin prețuri este irelevant, întrucât este clar că toate certificatele se vor vinde doar la prețul minim, a explicat sursa citată.

”Rămâne marca de timp, criteriu discriminatoriu pentru producătorii mici și mijlocii întrucât ei nu au personalul și mijloacele tehnice de a dezvolta sisteme performante de trading (programe software automatizate) prin care să aibă șanse să fie primii… Actualmente, ofertele, se depun în primele secunde, iar cine e primul (dacă există cumpărători) câștigă”.

O altă problemă provine din faptul că în piața spot ofertele se refac în fiecare zi, în timp ce pe în piața la termen, ofertele pot avea caracteristica expirării la termenul prescris ( “good until expire”).

”În data de 01.09.2017 s-au depus oferte pe această piață însumând 21.612.943 certificate pentru diverse produse, inclusiv până în anul 2031. Întrucât necesarul anual de certificate verzi este de 14,9 milioane de unități, este evident că cine nu a depus oferte în primele zile, nu mai are șanse pe această piață – or, în primele zile, un număr foarte mic de producători au avut acces la piață – majoritatea neavând dispozitivul necesar (token)”, a explicat sursa citată.

”Concluzia – avem o nouă piață cu o formă discutabilă de departajare: de ce există marca de timp și nu a fost dispusă o alocare pro-rata, astfel încât toți producătorii să poată să vândă, nu doar cei care sunt primii? Este clar că sistemul de promovare cu certificate verzi nu mai poate funcționa, el și-a atins limitele și ar trebui înlocuit cu un sistem mai simplu, predictibil și echitabil pentru toți producătorii”, a conchis sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *