Acasă » Uncategorized @ro » Gazprom cere unui tribunal rus să împiedice OMV să solicite un arbitraj internațional

Gazprom cere unui tribunal rus să împiedice OMV să solicite un arbitraj internațional

2 aprilie 2024
Uncategorized @ro
energynomics

Grupul energetic Gazprom, companie controlată de statul rus, a cerut unui tribunal rus să împiedice compania austriacă OMV Exploration & Production GmbH să demareze o procedură de arbitraj internațional, potrivit documentelor juridice consultate de Reuters.

Tribunalul regional de arbitraj de la Sankt Petersburg a stabilit că audierile preliminare în acest dosar vor avea loc în data de 16 aprilie, conform Agerpres.

În luna decembrie 2023, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat ca firmele Wintershall Dea (Germania) şi OMV (Austria) să fie deposedate de participațiile lor, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pe care le dețineau la o serie de proiecte de extracție de gaze din zona arctică a Rusiei. Sechestrarea de către Kremlin a activelor străine din Rusia a venit după ce Putin a catalogat drept o declarație de război economic din partea Vestului sancțiunile economice impuse Moscovei după decizia de invadarea a Ucrainei.

Gazprom se confruntă cu numeroase acțiuni în justiție din partea companiilor europene care cumpără şi transportă gaze ruseşti şi recent a încercat să tranşeze aceste litigii cu companiile internaționale în tribunalele din Rusia, lucru pe care unele companii europene l-au considerat ilegal. De asemenea, Gazprom a demarat acțiuni la tribunalul regional de arbitraj de la Sankt Petersburg, amenințând companiile europene cu amenzi dacă vor continua litigiile în afara Rusiei.

Grupul OMV a avut venituri de 62 de miliarde de euro în 2022 şi are o forță de muncă de aproximativ 22.300 de angajați la nivel mondial. Cel mai mare acționar la OMV este Guvernul austriac.

Potrivit datelor publicate pe Bursa de la Bucureşti, la sfârşitul anului trecut, OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deținea 51,1568% din acțiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,6980%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *