Acasă » Petrol și Gaze » Republica Moldova cumpără GNL din SUA

Republica Moldova cumpără GNL din SUA

2 aprilie 2024
Import-Export
energynomics

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, utilizează pentru prima dată sistemul de achiziție de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, transmite Reuters.

Republica Moldova a fost aproape exclusiv dependentă de gazele din Rusia, conform contractului cu Gazprom, dar a accelerat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Energocom va cumpăra GNL de la terminalul plutitor Alexandroupolis, în cooperare cu firma elenă de stat DEPA Commercial, a informat printr-un comunicat compania din Republica Moldova.

„Luni şi marți vom achiziționa câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total vor fi aproximativ 28.000 MWh, echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze”, a afirmat Victor Binzar, directorul Energocom, conform Agerpres.

Deja compania a testat ruta de import din Grecia, cumpărând cantități reduse de gaze în 2023.

În prezent, Republica Moldova nu cumpără gaze din Rusia, dar regiunea separatistă Transnistria este dependentă de gazele ruseşti. Cantitatea totală de gaze necesară anual este estimată la aproximativ trei milioane de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *