Acasă » Petrol și Gaze » România explorează perspectiva importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din porturile grecești

România explorează perspectiva importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din porturile grecești

13 martie 2024
Petrol și Gaze
energynomics

România și-ar putea dubla producția actuală de gaze naturale, poziționându-se potențial ca unul dintre principalii producători de gaze din Europa, odată cu demararea producțiilor în câmpul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, a declarat Mioara Pituț, șefa misiunii diplomatice, însărcinată cu afaceri al Ambasadei României în Grecia.

Cu o creștere estimată de 100-200 de miliarde de metri cubi de la adâncimea Neptun, creșterea producției de gaze a României ar putea spori semnificativ securitatea energetică națională și ar putea juca un rol important în stabilitatea regională. Producția ar urma să înceapă în 2027, după mai multe întârzieri în ultimii ani.

„Războiul cu Rusia a adus în atenție importanța strategică a acestei regiuni, iar problema cheie este crearea de noi rute energetice. Avem încredere că inițiativele regionale vor face ca Rusia să devină din ce în ce mai irelevantă din punct de vedere energetic, ceea ce reprezintă un mare pas înainte față de acum doi ani”, a adăugat Pituț, cu ocazia mesei rotunde „Abordare Regională – Atena”, organizate de Energynomics.

În același timp, România încearcă să își diversifice portofoliul energetic cu ajutorul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), alături de energia nucleară tradițională, și își intensifică investițiile în energia eoliană, atât pe uscat, cât și în larg.

România este, de asemenea, interesată în dezvoltarea de noi rute energetice pentru a-și asigura independența energetică față de Rusia și în colaborarea cu țările vecine în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă, inclusiv inițiativele privind energia eoliană offshore și hidrogenul.

În plus, România explorează perspectiva importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din porturile grecești, care ar putea aproviziona și Moldova și Ucraina.

Masa rotundă „Abordare Regională – Atena” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Elektra Renewable Support, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Parapet GmbH, TUV Nord, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *