Acasă » Interes general » Transgaz solicită UE să dea undă verde finanțării proiectelor de investiții

Transgaz solicită UE să dea undă verde finanțării proiectelor de investiții

25 august 2023
Interes general
energynomics

Transgaz, operatorul operatorul tehnic al sistemului național de transport de gaze, a transmis miercuri o scrisoare către mai mulți înalți oficiali europeni prin care solicită statelor membre ale UE care sunt beneficiare ale Fondului pentru Modernizare să susțină proiectele de investiții propuse de România.

Potrivit unui document consultat de CaleaEuropeană.ro, scrisoarea semnată de directorul Ion Sterian este adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintelui CE Maros Sefcovic, comisarului european pentru energie Kadri Simson, președintelui și vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții și miniștrilor energiei din Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Germania, Suedia, Olanda și Grecia.

Documentul vizează proiectele de investiții depuse de România în cadrul Fondului pentru Modernizare și care sunt așteptate a fi evaluate de către BEI și Comitetul de Investiții la data de 25 octombrie 2023.

Potrivit sursei citate, proiectele depuse de România sunt de o importanță majoră pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și de securitate a aprovizionării cu gaze naturale a țărilor din Europa Centrală și de Est, din Balcani, a Republicii Moldova și a Ucrainei.

În total, România a depus șapte proiecte de transport al gazelor pentru finanțare:

– Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia;

– Creșterea capacității de transport a Transgaz și a capacității de aprovizionare cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița și a Sucursalei Electrocentrale Turceni;

– Conductă de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor;

– Conductă de transport gaze naturale DN600 Mihai Bravu – Siliștea și transformarea în conductă godevilabilă;

– Conductă de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea;

– Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră – Podișor;

– Conductă de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru;

Dintre aceste proiecte, o implicație strategică majoră o are gazoductul Marea Neagră – Podișor în contextul exploatării pe care OMV Petrom și Romgaz o vor demara, proiectul prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE intrând deja în faza de dezvoltare. Proiectul va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *