Acasă » Interes general » Dan Tarcea: Cluj-Napoca vrea să fie primul oraș verde al țării

Dan Tarcea: Cluj-Napoca vrea să fie primul oraș verde al țării

24 aprilie 2024
Interes general
energynomics

Autoritățile locale din Cluj-Napoca au prioritizat transportul public și alternativ, înaintea utilizării mașinii personale, într-un efort de reducere a impactului asupra mediului. Potrivit viceprimarului municipiul Cluj-Napoca, Dan Tarcea, 35% din emisiile de gaze cu efect de seră provin de la clădiri, 30% de la mașini, iar restul de la industrie, deși aceasta din urmă se află pe un loc inferior în ceea ce privește poluarea și consumul de energie.

„Avem 41 de autobuze electrice și alte 18 care trebuie să sosească în acest an. Astfel, 60% din flota de transport public din municipiu va fi electrică, alături de tramvaie și troleibuze. Dorim ca întreaga flotă să fie electrică până în 2028″, a declarat viceprimarul, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR. El a adăugat că odată cu punerea în funcțiune a unui tren metropolitan, mașinile „vor fi scoase din oraș”.

În ceea ce privește producția de energie, municipalitatea a început să investească în capacități de producție fotovoltaică, în special în colaborare cu compania de termoficare. Până în 2031, se intenționează atragerea a 250 milioane de euro pentru acest scop. Cu toate acestea, Tarcea a recunoscut că este dificil să convingă oamenii să se reîntoarcă la sistemul centralizat de termoficare.

„Trebuie să le explicăm oamenilor de ce trebuie să revină la sistemul centralizat. Cred că digitalizarea i-ar putea convinge”, a subliniat el.

În planurile viitoare ale administrației locale se află și realizarea unui parc solar pe o suprafață de cinci hectare care va asigura 30% din necesarul de energie pentru iluminatul public. Pentru a accelera procesul de reducere a emisiilor, autoritățile locale au înlocuit peste 40% din corpurile de iluminat din municipiu, iar în anii următori intenționează înlocuirea integrală a acestora.

De asemenea, primăria a impus regula ca orice clădire nouă cu mai mult de șase apartamente să fie dotată cu centrală de bloc sau să fie conectată la serviciul municipal de alimentare cu energie termică.

„Fiecare dintre noi are obligația să păstrăm mediul cât mai curat și să vedem cum facem să avem eficiență energetică prin reducerea consumului. E un joc de echipă, nu individual”, a mai spus viceprimarul.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, ABB, BCR, CRC Energy, Datacor, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Exim Banca Românească, Fortza Solar, MET Energy Romania, Polytrade Global, Nofar, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *