Acasă » Regenerabile » Pricetag: Costul de capital pentru vânt şi soare rămâne ridicat; e nevoie de scheme de suport stabile

Pricetag: Costul de capital pentru vânt şi soare rămâne ridicat; e nevoie de scheme de suport stabile

10 ianuarie 2017
Eolian
energynomics

Țările care vor să investească în proiecte eoliene și solare pot beneficia de un cost mediu ponderat redus al capitalului (WACC), doar în cazul în care politicile de sprijin în vigoare sunt adecvate. Astfel, pentru a demara investiții la nivel național și european trebuie să fie proiectate planuri de afaceri adecvate în baza unor scheme de suport stabile a căror politică să conștientizeze rolul costurilor de capital, potrivit proiectului ”Pricetag” finanțat de European Climate Foundation.

Proiectul ”Pricetag” a fost realizat de către coordonatorii Ecofys și Eclareon și susținut de Starfish Energy pentru a estima costul de capital al proiectelor eoliene și solare din Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, România și Republica Slovacă. Proiectul actualizează printre altele estimările furnizate de proiectul DiaCore, finanțat de UE, și aduce argumente solide în dezbaterea politică privind instrumentele necesare în vederea scăderii riscurilor pentru investițiile în domeniul energiei regenerabile.

wacc-pv-south-east-europec2016-ecf-ecofys-eclareon-1

În perioada 2014-2016, costurile medii ponderate ale capitalului au scăzut pentru toate investițiile economice, în urma politicilor Băncii Centrale Europene și ale băncilor centrale naționale, iar costul de împrumut pentru corporații a scăzut cu aproximativ 30%. Cu toate acestea, costurile medii ponderate ale capitalului pentru investiții eoliene și fotovoltaice nu au scăzut la fel de mult.

„Am fost destul de surprinși să constatăm că în majoritatea piețelor nu a existat nici o dezvoltare a energiei eoliene, în ciuda unei scăderi a costurilor de capital pentru acest fel de proiecte. Singura piață care s-a arătat oarecum promițătoare a fost Grecia care are un sistem cât de cât funcțional, deși costurile de capital sunt surprinzător de ridicate. Analiza noastră arată cât de puternic încă depind piețele din Europa de Sud-Est de cadre politice stabile, care să permită planuri de afaceri durabile. Considerăm că această afirmație este valabilă și pentru alte piețe din UE „, susţine Robert Bruckmann, de la Eclareon.

În domeniul energiilor regenerabile, toate statele membre au costul capitalului pentru energie eoliană și solară mult peste costul de capital aferent celor mai performante state membre ale Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că atât contribuabilii, cât și consumatorii din Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, România și Republica Slovacă plătesc mai mult decât ar fi necesar pentru atingerea obiectivelor privind energia din surse regenerabile, conform studiului efectuat.

David de Jager de la Ecofys, susține: ”În majoritatea țărilor analizate în cadrul proiectului Pricetag, investițiile în proiectele fotovoltaice și eoliane sunt percepute ca fiind mai riscante decât investițiile echivalente, spre exemplu în infrastructură. Cu toate acestea, nivelul de sprijin ar putea fi redus în mod semnificativ în cazul în care costul capitalului ar fi redus în continuare.

La rândul său, Chris Barrett de la European Climate Foundation explică:  „Acest raport ne arată ceva foarte important cu privire la modul în care Europa poate atinge obiectivele sale referitoare la energia produsă din surse regenerabile. Doar ratele mai mici ale dobânzii din ultimii ani nu au fost suficiente, investitorii au nevoie de politici clare de susținere – atât la nivel naţional, cât și la nivel european – pentru a asigura că sursele de energie regenerabile sunt utilizate în ritmul și în felul cerut de procesul de tranziție în vederea reducerii emisiilor de carbon”.

Un comentariu la „Pricetag: Costul de capital pentru vânt şi soare rămâne ridicat; e nevoie de scheme de suport stabile”

  1. Ghinea constantin

    Se vorbeste mult si prost ,nu se da fapte concrete. Eu as dori un proiect fotovoltaice si eolian dar nu am gasit ceva concret. Instalare-pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *