Acasă » Regenerabile » Mihnea Cătuți (EPG): România ar putea avea nevoie de 70 GW de energie verde în 2050

Mihnea Cătuți (EPG): România ar putea avea nevoie de 70 GW de energie verde în 2050

2 aprilie 2024
Eolian
energynomics

România va avea nevoie de cantități mari de hidrogen în 2050, iar pentru a produce acest combustibil va necesita și capacități semnificative de producere a energiei regenerabile, care variază, în scenariile create de Energy Policy Group (EPG), de la 52 GW la 70 GW, a declarat Mihnea Cătuți, Head of Research în cadrul think-tank-ului, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

EPG a început în urmă cu cinci ani să evalueze ce va însemna pentru România ca în 2050 să fie complet neutră din punctul de vedere al emisiilor poluante. Într-unul dintre scenarii, România ar avea nevoie de capacități de energie verde de 52-54 GW, dar dacă în 2050 România ar și exporta hidrogen, atunci necesarul de noi capacități de producție ar ajunge la 70 GW, de zece ori mai mult față de momentul prezent.

„În 2050, jumătate din consumul final de energie va fi asigurat de energie electrică. Restul, de hidrogen, combustibili sintetici, captarea și stocarea carbonului. Dar toate acestea sunt procese energointensive, deci va fi nevoie de multă energie”, a spus

La nivelul anului 2030, estimările EPG arată că România va produce 152.000 de tone de hidrogen curat, iar jumătate din această cantitate va fi utilizată în transporturi, 37% în industrie și diferența în industrii noi.

Anul trecut, Comisia Europeană a decis să lanseze o primă licitație-pilot bazată pe preț pentru sprijinirea hidrogenului produs din surse regenerabile. Bugetul acestui demers a fost de 800 milioane de euro, pe o perioadă de zece ani.

Comisia Europeană și-a stabilit un obiectiv ambițios de a produce 10 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile până în 2030. De asemenea, Comisia estimează că prețul hidrogenului din surse regenerabile în UE este cuprins între 2,5 și 5,5 euro/kg, fiind determinat de prețul energiei electrice din surse regenerabile și al electrolizoarelor, în timp ce prețul hidrogenului pe bază de combustibili fosili este de aproximativ 1,5 euro/kg.

Comisia estimează că producția internă de hidrogen din surse regenerabile va costa între 335 și 471 miliarde de euro. Importurile ar presupune o sumă suplimentară de 500 miliarde de euro. Având în vedere dimensiunea acestor investiții, finanțarea publică ar trebui să servească doar drept catalizator în crearea unei piețe a hidrogenului. Sprijinul financiar nu ar trebui să continue după dezvoltarea pieței, potrivit datelor oficiale ale Comisiei.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *