Acasă » Regenerabile » Este nevoie de mai multă educație pe piață cu privire la conceptul de PPA

Este nevoie de mai multă educație pe piață cu privire la conceptul de PPA

29 februarie 2024
Regenerabile
energynomics

Piața de energie din România are în continuare nevoie de educație cu privire la conceptul de Power Purchase Agreements (PPA), consideră Ionuț Ciubotaru, vicepreședinte OMV Petrom. De asemenea, este mare nevoie de dezvoltarea competențelor tehnice și de management în sectorul de inginerie, achiziții și construcții (EPC).

„În ceea ce privește PPA-urile, piața trebuie să fie educată. În România, există cinci PPA-uri. Acesta este numărul real. În Grecia, sunt mai multe, dar nu mult mai multe”, a adăugat el, cu ocazia mesei rotunde „Abordare Regională – Atena”, organizate de Energynomics.

În contextul dezvoltării accelerate a industriei energiei regenerabile, determinată de tranziția energetică, piața energiei are nevoie de mai multe companii de tip EPC pentru a face față cererii ridicate de proiecte.

Potrivit lui Ciubotaru, pe piața românească există doar câteva EPC-uri, iar când vine vorba de construirea a mii de MW în centrale regenerabile, există mai multe obstacole. De exemplu, lipsa angajaților este o dificultate, dar nu este singura. O altă provocare este lipsa forței de management și a puterii financiare a EPC-urilor.

„Avem nevoie de competențe în toate sectoarele, inclusiv în cel tehnic și de management. Tranziția energetică este bine descrisă de trei mari caracteristici: complexitatea, costul uriaș de investiție necesar pentru atingerea obiectivelor și cunoștințele. Avem nevoie de mai multă cunoaștere, avem nevoie de multă inovație, iar cooperarea este calea de urmat pentru tranziția energetică.”

OMV Petrom este foarte avansat în planul său strategic de a investi 11 miliarde de euro în proiecte de tranziție energetică.

Masa rotundă „Abordare Regională – Atena” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Elektra Renewable Support, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Parapet GmbH, TUV Nord, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *