Acasă » Electricitate » S&P scade perspectiva Enel, citând riscurile de execuție a planului de vânzare de active

S&P scade perspectiva Enel, citând riscurile de execuție a planului de vânzare de active

12 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit joi perspectiva atribuită Enel SpA, citând riscurile de execuție a planului de vânzare de active, anunțat luna trecută de cea mai mare companie de utilități din Italia, transmite Reuters.

De asemenea, S&P a confirmat ratingurile pe termen lung şi scurt „BBB+/A-2” acordate Enel.

La prezentarea strategiei actualizate, Enel SpA a informat că intenționează să vândă active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezența sa în şase țări. Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat Enel. Obiectivul Enel este de a-şi reduce datoria netă la 51 – 52 miliarde de euro până la finalul lui 2023, de la 69 miliarde de euro la 30 septembrie 2022, conform Agerpres.

„Perspectiva negativă reflectă faptul că planul masiv al companiei de rotație a activelor este supus riscurilor de execuție, în timp ce cheltuielile ridicate de capital şi remunerație semnificativă acordată acționarilor afectează profilul de risc financiar al grupului”, se arată în comunicatul S&P.

Conform calculelor agenției, datoria netă ajustată a Enel ar putea atinge anul aceste nivelul de vârf de aproximativ 82 miliarde de euro.

Măsurile guvernamentale din Italia şi Spania, de a atenua impactul facturilor ridicate la energie asupra gospodăriilor şi companiilor, vor afecta fluxul de numerar al Enel, care, la 30 septembrie 2022, raporta un capital circulant negativ de 5 miliarde de euro.

„Previzionăm că Enel va continua să genereze flux de numerar negativ de aproximativ 4 miliarde de euro în 2023, după investiții de 12,5 miliarde de euro, şi dividende de aproximativ 5,5 miliarde de euro – pe baza angajamentelor Enel de a majora dividendele la 0,43 euro pe acțiune”, apreciază S&P.

Agenția susține că 2023 va fi un an esențial pentru compania de utilități controlată de stat.

„Performanța financiară şi operațională în 2023, alături de o rezervă adecvată de lichidități (buffer), va fi critică pentru menținerea ratingului”, avertizează S&P.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *