Acasă » Regenerabile » Serbia va construi peste 500 MW de regenerabile în baza unui mecanism de tip CfD

Serbia va construi peste 500 MW de regenerabile în baza unui mecanism de tip CfD

17 august 2023
Eolian
energynomics

Serbia a anunțat că ofertele valabile primite pentru proiecte de energie eoliană însumează o capacitate totală de 519 MW și de 1,6 MW în proiecte fotovoltaice. Acestea sunt rezultatele primei licitații organizate în Serbia pentru generarea de energie electrică din surse regenerabile (SRE) în baza unei scheme de sprijin de tip Contracte pentru Diferență (CfDs). Ofertele în proiecte de energie eoliană au depășit 400 MW, în timp ce proiectele de energie solară au însumat doar 36,2 MW din cota de 50 MW, a precizat ministrul mineritului și energiei Dubravka Đedović într-un comunicat de presă.

Unsprezece participanți au depășit faza de licitație – 8 proiecte eoliene și 3 proiecte solare. Cota disponibilă pentru proiectele de energie eoliană a fost de 400 MW și a fost suprascrisă cu 29,8%. Au fost declarate valabile oferte însumând o putere totală de 519,1 MW. Proiectele respective vor avea o capacitate totală de 725,5 MW, dar participanții nu au fost nevoiți să înscrie proiecte integrale în licitația pentru un contract pentru diferență (CfD) pe 15 ani.

Interesul și rezultatele pentru capacități fotovoltaice au fost mai puțin impresionante, întrucât investitorii în proiecte de energie solară au depus oferte care acoperă doar 36,2 MW din cei 50 MW disponibili. În plus, doar 11,6 MW au îndeplinit cerințele, adică numai 23,2%. Ofertele valabile se referă la pentru proiecte cu o capacitate însumată de 13,5 MW.

 

Planul de stimulente al Serbiei

Cea mai mică ofertă pentru energie eoliană a fost de 64,48 euro pe MWh, a precizat ministrul, în vreme ce plafonul fusese stabilit la 105 euro pe MWh. În ceea ce privește energia solară, limita superioară a fost de 90 de euro pe MWh, iar cea mai mică ofertă a fost de 88,65 euro pe MWh. „Prețurile obținute pentru cea mai mare parte a capacității sunt de aproape două ori mai mici decât prețurile actuale de piață, așa că avem o mulțime de motive să fim mulțumiți, mai ales că vom avea încă 550 MW, ceea ce va dubla capacitatea actuală de energie verde din Serbia”, a declarat Dubravka Đedović.

Schema prevede acordarea de stimulente pentru producția de energie electrică prin care guvernul protejează producătorul de modificările prețurilor impuse de piață. Autoritatea plătește companiei diferența dintre oferta câștigătoare de la licitație și prețul de piață. Atunci când prețurile de piață sunt mai mari decât prețul producătorului acceptat la licitație, producătorul plătește guvernului diferența. Schema CfDs va fi valabil timp de 15 ani, iar prețul de referință pentru calcularea primei este prețul energiei electrice pe piața sârbă de schimb de energie SEEPEX.

Aceasta a fost prima licitație de acest fel din Serbia, care a anunțat că va oferi astfel de stimulente pentru realizarea unor capacități de 1.300 de MW din surse regenerabile în următorii trei ani.

Pentru primul trimestru al anului 2024 sunt în plan 100 de MW în eolian și, respectiv, 300 de MW în fotovoltaice. În runda a treia, investitorii se vor întrece pentru a obține prime de piață bidirecționale pentru 150 MW în capacitatea de energie fotovoltaică și 300 MW în energie eoliană.

Detaliile și apelul public sunt disponibile la oieaukcije.mre.gov.rs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *