Acasă » Electricitate » PPC mizează pe creștere cu preluarea Enel România

PPC mizează pe creștere cu preluarea Enel România

17 august 2023
Electricitate
energynomics

Articol publicat cu susținerea PPC

Una din cele mai mari tranzacții din istoria ultimelor decenii – achiziția Enel România de Public Power Corporation (PPC) – urmează să fie finalizată în curând. Aceasta va consolida poziția grupului grecesc ca lider în sectorul energetic din Europa de Sud-Est.

Cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, cu rezultate financiare solide în ultimele trimestre. Grupul  își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani pe piața locală în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. România se prefigurează ca o piață extrem de importantă pentru PPC, din mai multe de considerente.

Potențialul în materie de energie verde constituie unul dintre cele mai importante argumente pentru PPC. Enel România are proiecte substanțiale de energie regenerabilă, cu o capacitate cumulată de circa 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare, dintre care 2,3 GW eolian și 3,1 GW solar, pe lângă cei 535 MW existenți. Acest „pipeline” se adaugă celui de 10 GW al PPC, marcând un plus de 50%, ceea ce permite o creștere semnificativă pe termen scurt, mediu și lung în acest domeniu.

PPC are o strategie de investiții accelerate în energie verde atât în Grecia, cât și în România. Astfel, compania din Grecia are deja la activ alte două tranzacții – achiziția a două parcuri fotovoltaice de aproximativ 210 MW în sudul României și a unui parc eolian de 84MW în județul Tulcea.

Aceste investiții confirmă declarațiile reprezentanților PPC, care au anunțat că văd în România o piață care oferă numeroase oportunități de creștere și dezvoltare, fiind una mai puțin congestionată.

În materie de distribuție și furnizare, societățile Enel în România sunt prezente în trei regiuni importante – Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, deservind peste 3 milioane de clienți, cu o rețea de peste 130.000 km.

„Cea mai mare parte a EBITDA a activităților Enel în România provine din activitatea de distribuție, care este reglementată și, prin definiție, foarte stabilă, astfel că va avea un impact pozitiv asupra EBITDA grupului PPC. În plus, toată producția de energie electrică a Enel din România provine din surse de energie regenerabilă, ceea ce crește procentul de EBITDA verde în totalul EBITDA și îmbunătățește indicatorii ESG relevanți”, a precizat recent Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC.

Mai precis, tranzacția va duce la creșterea numărului clienților PPC cu 57%, va majora activele de distribuție cu 40%, iar capacitatea de producție de energie din hidro, eolian și solar în exploatare cu 14%.

În plus, PPC mizează puternic pe interconexiunea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria.

„Activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezența PPC în regiune. Mai mult, România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC, cu acces la finanțare UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor noastre de dezvoltare în țară. Odată cu finalizarea achiziției activelor Enel România, grupul PPC își va consolida poziția în regiune”, au transmis reprezentanții PPC.

Odată cu finalizarea tranzacției dintre PPC și Enel, compania din Grecia achiziționează și toate participațiile deținute de Fondul Proprietatea în E-Distribuție Muntenia S.A. (12%), E-Distribuție Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distribuție Banat S.A. (24,1%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%) și Enel Energie S.A. (12%) în România, pentru o sumă totală de 650 milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro).

PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001. Lider al pieței de generare și furnizare a energiei electrice din Grecia, compania este activă în întregul lanț valoric, de la producerea energiei electrice (din surse regenerabile, dar și convenționale), până la distribuția și furnizarea ei, având totodată un business în creștere în domeniul mobilității electrice. Grupul este prezent și pe piețele din Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016) și Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018), acestora urmând a li se alătura România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *