Acasă » Electricitate » Digitalizarea și eficiența energetică vor conduce valul schimbărilor după criză ( 5 mai)

Digitalizarea și eficiența energetică vor conduce valul schimbărilor după criză ( 5 mai)

11 mai 2020
Electricitate
energynomics

Pe 5 mai, Energynomics a organizat o nouă conferință online dedicată digitalizării și eficienței energetice în industrie, într-un eveniment la care s-a alăturat și AHK România prin platforma sa greentech Econet România. Au participat 5 reprezentanți ai mediului de afaceri, prezentând soluții de digitalizare și eficiență energetică: Bosch Rexroth, MET România Energy, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Photon Energy și Elgeka Ferfelis România. Conferința a fost transmisă în direct online și a fost urmărită de peste 900 de persoane.

Companiile germane sunt interesate de noi parteneriate în România

AHK România a organizat numeroase evenimente dedicate companiilor din energie, printre care și o delegație dedicată Eficienței energetice în industrie, în luna iunie a anului 2019, a amintit Mihaela Dinu-Capdeviolle, consultant, AHK România. ”Am avut 8 companii germane care au venit în România pentru a înțelege piața și pentru a căuta parteneri de business. Ne-am bucurat să vedem un interes crescut. Am colindat țara în lung și în lat și i-am însoțit în întâlnirile cu partenerii de afaceri și autoritățile din mai multe orașe din România. Am remarcat că digitalizarea și eficiența energetică sunt două domenii de interes pentru companiile germane”, a spus ea.

România rămâne o țară cu o intensitate energetică mai mare față de spațiul european, iar cererea pentru soluții privind eficientizarea și digitalizarea producției în industrie rămâne la un nivel ridicat.

DESCARCĂ PREZENTAREA MIHAELEI DINU-CAPDEVIOLLE

”Germania este un susținător puternic al strategiei Industry 4.0, mai multe companii oferă soluții în domeniu, furnizează deja tehnologie de ultimă oră în România. Printre acestea se numără Bosch Rexroth, prezentă și azi, un membru vechi al Camerei și un partener de lungă durată al platformei noastre de GreenTech econet România”.

Șarlea, Bosch Rexroth: Digitalizarea și eficiența energetică vor conduce valul schimbărilor după criză

Digitalizarea și eficiența energetică reprezintă două domenii de mare interes pentru Bosch Rexroth, a susținut Sergiu Șarlea, Director Tehnic, Bosch Rexroth. ”Totul ține de acceptarea și schimbarea din partea companiilor. Noi am trecut prin numeroase schimbări și am dezvoltat business-ul pas cu pas, din 1795, de la o afacere de familie, am trecut prin diverse revoluții industriale. Susținem Industria 4.0, a patra revoluție industrială, sau industria lucrurilor (industry of things), prin viziunea noastră și de toți cei 45 de colegi și 25 de tehnicieni care ajută clienții industriali din România, prin digitalizare.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SERGIU ȘARLEA

Sergiu Șarlea a vorbit apoi în detaliu despre fabrica viitorului, o posibilitate de a produce mult mai ușor, în loturi mici, cu o flexibilitate foarte ridicată, “care ne oferă timpi de set-up mult mai eficienți, cu noi tehnologii de fabricații pe liniile de asamblare și cu o eficiență energetică crescută”.

Bădiță, Photon Energy: Eficiența în alimentarea cu energie reduce consumul

Alimentarea cu energie eficientă este extrem de importantă, a pledat Lauru Bădiță, Country Manager România, Photon Energy. ”Este foarte importantă pregătirea fiecărui proiect în parte, de la partea de concept, implementarea și identificarea soluției celei mai potrivite, pentru clienții din zona industrială sau comercială. Tehnologia pe care o avem în vedere susține longevitatea și calitatea proiectului, partea de investiții, costuri și operaționalizare. Analizăm fiecare proiect în parte, în funcție de amplasament. Lucrăm cu parteneri tehnologici din primul eșalon și avem servicii de implementare, operare și mentenanță.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LAURU BĂDIȚĂ

Photon Energy este o companie fondată în 2008, cu peste 120 de angajați și cu activități în peste 10 țări. “Sediul principal de operațiuni este la Praga, de unde operăm cu precădere în Europa Centrală și de Est; în România oferim servicii de mentenanță, dar vom trece foarte curând și la dezvoltarea unui portofoliu propriu”, a mai spus el.

”În această perioadă problematică din punct de vedere al distanțării sociale, asigurăm monitorizarea parcurilor solare pe baza unei platforme unde avem conectate toate echipamentele, iar datele sunt transmise în timp real către platformă”, a adăugat Lauru Bădiță, prezentând soluțiile companiei.

Cornigeanu, MET România: Anticipăm o mai mare deschidere către tehnologia digitală

În pofida impactului negativ generat de pandemie, domeniul energetic și alte domenii se vor bucura pe termen lung de beneficiile digitalizării, afirmă Bogdan Cornigeanu, COO MET România Energy.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN CORNIGEANU

”Revoluția digitală va lua amploare și mai mult, acoperind noi domenii și sectoare, unele care până în prezent au adoptat o atitudine reținută vizavi de noile tehnologii digitale. Există trei tipuri de consumatori de tehnologie digitală. Prima – categoria celor reticenți, este adevărat, din ce în ce mai redusă. O altă categorie – cei receptivi, dar pasivi în adoptarea noilor tehnologii, și cea de a treia, cei pro-activi, în pas cu dezvoltarea tehnologiilor noi. Această segmentare se aplică atât la nivel de individ, cât și la nivel de companii. În cadrul aceleiași companii regăsim și indivizi care fac parte din categoria celor receptivi, dar am putea să găsim și indivizi reticenți la dezvoltarea automatizării”, a explicat el.

”Sunt convins că și pentru autorități, și pentru instituțiile statului, această perioadă de deschidere către digital și acceptarea mijloacelor de comunicare digitale vor reprezenta un pas important înainte”, a adăugat el.

Eficientizarea sistemelor de cogenerare este esențială în noua economie

Când vorbim de cogenerare, orice proiect de eficiență energetică presupune monitorizarea tuturor consumurilor de energie și a agenților purtători de energie, a spus Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe.

”După monitorizarea consumurilor de energie, intră în scenă auditorii energetici, care fac bilanțuri și propun planuri de măsuri de eficiență energetică. Este vorba de măsuri de reducerea pierderilor, în primul rând, măsuri de valorificare sau recuperare a oricăror tipuri de energie care pot fi recuperate, schimbarea tehnologiilor de utilizare a energiei prin implementarea unora cu consumuri reduse”, a detaliat el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

În 2018, Kawasaki a deschis în România un birou regional de reprezentare. “Ne ocupăm de producția de echipamente energetice, turbine cu gaze și motoare cu ardere internă și avem soluții care pot acoperi un domeniu foarte vast, din perspectiva energiei produse – de la 1,7 MWe, până la 100 de MWe”, a mai spus Athanasovici, prezentând soluțiile companiei. Totodată, Kawasaki poate mijloci obținerea de finanțare din partea băncilor și instituțiilor specializate japoneze și nu numai.

Elgeka Ferfelis nu și-a întrerupt activitatea pe perioada crizei

Elgeka Ferfelis a contribuit la continuitatea afacerilor din energie, asigurând lubrifianții necesari fără a întrerupe activitatea companiei pe perioada crizei, a spus Adrian Luca, responsabil pentru divizia Shell Lubricants în România, Elgeka Ferfelis. ”Ca reprezentant al Shell în România, ne integrăm procesului de digitalizare cu suport tehnologic în tot ceea ce înseamnă scăderea costurilor din domeniul industrial.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN LUCA

La nivel mondial, Shell este de 12 ani furnizorul numărul unu, cu lubrifianți de mare performanță dezvoltați în parteneriat cu producători de echipamente din sectorul energetic. “Laboratorul Shell de cercetare și dezvoltare în domeniul lubrifianților a reușit să obțină peste 3.000 de aprobări și recomandări din partea producătorilor de echipamente, precum și peste 150 de brevete pentru invenții și lubrifianți la nivel european”, a mai spus Adrian Luca. În România, Shell distribuie lubrifianții prin Elgeka Ferfelis România, prin două divizii: Industrie și Automotive.

Shell Mysella VIDEO      Shell Omala S5 Wind VIDEO       Shell Diala S4 ZX-I VIDEO

Conferința Digitalizare industrială în epoca distanțării sociale” a fost organizată de Energynomics și AHK România cu sprijinul partenerilor noștri: MET România Energy, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Photon Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru  a participa la dialog circa 250 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum ACE Industrial Software Solutions, AHK România, ANRE, Arctic, Arctos Innovation, ASE Bucuresti, Asociația Română a Băncilor, Autoliv, Balcorom Group, Bester Energy, Bosch Rexroth, BRCC, British American Tobacco, BSBC – Black Sea Business Council, Business France, Caditec SRL, Carticorp, CCIR, Celco, CIB Energ, Cluj Innovation Park, Cluster TREC, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu Brașov, Dawn It, Dunlop Mills, Ecovis Ciurtin & Associates, EDPR România, Electra Norte, Elgeka Ferfelis Romania, ELI-NP, Enel Romania, Energo ESCO, EnergoBit, Energom, Energy Coach SRL, Finacon Romania, Gasoland SRL, Globema, Horeca HUB, Hoya Lens Romania, ICI Bucuresti, ICSI Rm Valcea, INCDTIM Cluj Napoca, Indeco Grup, InvestRomania, Karro Plast, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, KFactory, Living Data, Loteria Romana, Magura, Matrix Business Consulting SRL, MET Romania Energy, Nuclearelectrica, Primăria Municipiului Sibiu, Qetics, RADET Constanta, RBO Tech Integrator, Renomia SRBA Insurance Broker, Rulexim, Safetech Innovations, Schneider Electric, Servelect, Smart Factor, Smarthuts.com, Technical University of Moldova, Department of Energy, TIAB, TomTom, TPA Romania, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, Valmet, Vectis TET, Vestconsult RL, Vestra Industry, Visteon Project, Yokogawa..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *