Acasă » Uncategorized @ro » A apărut Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România

A apărut Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România

23 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Editura Asociației „Societatea Inginerilor de Petrol și Gaze” (SIPG) a scos pe piața de carte națională “Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România”, o revizuire exhaustivă a subsolului țării noastre care a durat mai bine de doi ani, realizată prin eforturile depuse de către dr. ing Gheorghe Buliga, profesor universitar dr. ing. Dumitru Fodor, și ing. dipl. Stelian Diță.

DSC_5000Această lucrare conține într-însa comori la fel de mari precum cele ale pământului. Cartea de peste 1.000 de pagini, document de mare anvergură intelectuală, tehnică și științifică, ia în considerare întregul patrimoniu mineral al României.

Enciclopedia pune în evidență rolul activităţilor geologice, miniere şi petroliere în istoria dezvoltării economico-sociale a țării, politicile promovate de-a lungul timpului şi sugerează resursele care vor putea asigura necesitățile sociale în viitor. Axa ei centrală servește la realizarea că resursele minerale sunt cărăușul civilizației.

“Enciclopedia abordează evoluţia istorică a legislaţiei în domeniu, organizarea companiilor de explorare, exploatare, prelucrare, transport, comercializare a produselor specifice, principalele instituţii de coordonare, reglementare şi control, contribuţia resurselor minerale la dezvoltarea economică a României şi colaborările internaţionale în domeniu, aportul economic al resurselor minerale la progresele economico-sociale şi tehnico-ştiinţifice, instituţiile pentru formarea personalului calificat şi a specialiştilor, companiile care activează pentru desprinderea orientărilor strategice pentru viitor”, menționează autorii.

„Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din Romania” este de folos tuturor specialiștilor din industriile extractive și, deopotrivă, economiștilor și decidenților în prognoze și strategii de dezvoltare, istoricilor, profesorilor și studenților din domeniu.

DSC_5246Lucrarea a fost prezentată în cadrul unei ediții speciale a Energy Breakfast Club, organizată în 18 martie de energynomics.ro cu prilejul unei escale la București a road-showului Emerson Ridgid Tools. În respectivul eveniment s-au detaliat fucționalitățile sculelor și echipamentelor electrice folosite de sub-sectoarele industriei energetice.

Dr. ing. Gheorghe Radu (foto), profesionist cu 40 de ani de experiență în producția de gaze, a găsit de cuviință să facă în cuvântarea sa loc și pentru o trecere în revistă a principalelor elemente care alcătuiesc structura unui document enciclopedic ce este, în domeniul energetic, corespondentul enciclopediei spirituale construite de  eșafodajul teoretic al Școlii Sociologice de la București.

Despre autori

Dr. ing. Gheorghe Buliga are o vastă experiență națională și internațională în cercetarea și exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi prin foraj. A efectuat, în premieră, studii privind stabilitatea suprafeţelor care acoperă lucrări miniere subterane, și a făcut parte din prima garnitură de directori care au deschis şantierul de exploatare a minereului cuprifer de la Roşia- Poieni (1977-1980). În perioada 1982-1990, cu intermitenţe, a îndeplinit funcţiile de şef serviciu şi inginer principal în cadrul direcţiilor Foraj-Geologie şi direcţia Tehnică-Investiții din Ministerul Petrolului. Cariera sa a evoluat constant, și în 2005 a devenit Preşedinte al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (cu rang de secretar de stat) instituţie autonomă în coordonarea Primului ministru, funcţie pe care a ocupat-o până în luna noiembrie 2006, ulterior fiind numit vicepreşedinte al Autorităţii de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

Ca universitar și specialist de profil, a elaborat peste 100 de proiecte şi studii în domeniul substanţelor minerale utile în calitate de „şef proiect”, a publicat peste 150 de articole ştiinţifice şi este autor şi coautor principal la 5 cărţi de specialitate în volum şi alte două cărţi de cultură profesională. Recompensat cu diplome şi medalii ale unor prestigioase instituţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Este preşedinte fondator al Asociaţiei „Societatea Inginerilor din Petrol şi Gaze”, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru al Academiei de Ştiinţe din New-York, membru în Comitetul Naţional Român pentru Congresul Mondial al Petrolului, membru în Comitetul Naţional Român pentru Congresul Mondial al Energiei, membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, s.a.

Profesor universitar dr. ing. Dumitru Fodor activează în cadrul catedrelor de specialitate ale Universității din Petroşani şi în marile unităţi productive din Valea Jiului, Oltenia şi Munţii Apuseni. Este un specialist de marcă în domeniul extragerii şi valorificării zăcămintelor de substanţe minerale utile, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. A elaborat singur sau în colaborare 25 de tratate, cărţi şi manuale de specialitate şi peste 200 de lucrări ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate sau susţinute la sesiuni ştiinţifice şi congrese naţionale şi internaţionale. A elaborat pentru industrie peste 100 de lucrări ştiinţifice a căror rezultate se regăsesc în activitatea de proiectare şi în cea productivă. A făcut parte din colectivele de expertizare a studiilor şi proiectelor de punere în exploatare a unor mari zăcăminte din străinătate şi de pe teritoriul României. În învăţământul superior a deţinut o serie de funcţii de răspundere printre care şi cea de rector, timp de 11 ani, la Institutul de Mine din Petroşani.

În domeniul cercetării proiectării a deţinut timp de 10 ani funcţia de Şef al Comisiei de Materii Prime Minerale din cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetarea Aplicativă, Dezvoltare şi Inovare din România. În această calitate a coordonat la nivel naţional întreagă activitate de cercetare dezvoltare în domeniile: Geologie, Mine, Petrol şi Gaze. Actualmente este şeful Catedrei de Tehnică Minieră şi Geologie a Universităţii din Petroşani, membru al Comisiei de Materii Prime Minerale din cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetarea Aplicativă şi Dezvoltare, Preşedintele Comitetului Naţional Minier Român şi membru activ în Comitetul Mondial Minier.

Stelian Diță este diplomat al Facultăţii de Gologie a Universităţii Bucureşti, cu studii postuniversitare în „Prospectarea, explorarea şi valorificarea zăcămintelor minerale”. A efectuat prospecţiuni şi explorări geologice pentru minereuri feroase (mangan), în Sectorul Iacobeni – Vatra Dornei; pentru pegmatite cu muscovit şi feldspaţi potasici; pentru mineralizaţii de fier şi mangan, în Sectorul Voineasa, Munţii Lotrului, şi a pus în evidenţă pegmatitele şi micaşisturile purtătoare de mice cu Li (litiu). În perioada 1963 – ianuarie 1968, a executat şi îndrumat activitatea geologică a lucrărilor de deschidere şi pregătire a Sectorului Suvarov-Valea Mare-Moldova Nouă, în vederea începerii exploatării. După 1 ianuarie 1966 a continuat coordonarea activităţii geologice şi din faza de exploatare, fiind detaşat şi numit şeful serviciului geologic al IM Moldova Nouă, până la 1 ianuarie 1968. .

În perioada 1969-1973 a lucrat că specialist în zona Cavallo – Departamentul Constantine – Algeria, în cadrul unui contract încheiat de GEOMIN cu SOMAREM, pentru minereuri neferoase, cupru în mod special. Din martie 1973 până în septembrie 1991, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul IGPSMS-IPGG (în prezent Prospecţiuni S.A.). Este coautor al unor comunicări ştiinţifice, a publicat articole în Anuarul IGR, Revista Minelor, Monitorul de Petrol şi Gaze şi Univers ingineresc. Este memebru AGIR, membru al Societăţii de Geologie din România şi al Fundaţiei „Ion Atanasiu”. În anul 2007 a primit „Diplomă de onoare” şi Medalia Jubiliară „Excelenţă în Performanţă”, cu ocazia a 150 de ani de industrie românească în domeniul petrolului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *