Acasă » Uncategorized @ro » Clariant închide fabrica de bioetanol din România

Clariant închide fabrica de bioetanol din România

6 decembrie 2023
Interes general
energynomics

Clariant a înrăutățit miercuri previziunile anuale, după ce a anunțat că va închide fabrica sa de bioetanol din România şi va reduce operațiunile din Germania, transmite Reuters.

Compania elvețiană a precizat că vor fi concediați 120 de angajați în urma închiderii facilității din Podari, în sudul României, şi încă 50 de locuri de muncă vor fi desființate la unitățile sale din Straubing, Planegg şi Munchen, în Germania.

Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat în 14 iunie 2022 producția primei cantități de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa din Podari. Întreaga cantitate urma să fie preluată de Shell, în baza unui contract multianual.

Fabrica a anunțat atunci că va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generație din 250.000 de tone de reziduuri agricole de proveniență locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convențional, dar are şi alte oportunități de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum şi în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

Facilitatea din Podari, inaugurată de Clariant în 2021, a raportat pierderi după înregistrarea unor probleme tehnice, ceea ce înseamnă că producția nu a ajuns niciodată la capacitate deplină, le-a spus jurnaliştilor şeful Clariant, Konrad Keijzer, potrivit Agerpres.

“Avem o fabrică cu o capacitate de 50.000 tone şi nu am reuşit să o facem să funcționeze aproape de capacitate. Cererea pentru a doua generație de bioetanol există, partea comercială a afacerii este extrem de atractivă. Există o cerere solidă, dar avem probleme tehnice”, a adăugat el.

Din trimestrul trei din 2022, unitatea din Podari a acumulat pierderi de 77 milioane de franci elvețieni (88,06 milioane de dolari), a anunțat directorul financiar Bill Collins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *