Acasă » Uncategorized @ro » Rompetrol: Petromidia a direcționat pe piața locală două treimi din producție

Rompetrol: Petromidia a direcționat pe piața locală două treimi din producție

18 august 2023
Uncategorized @ro
energynomics

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primul semestru din acest an, rezultate operaționale bune, pe fondul unui grad de utilizare mai mare al rafinăriilor Petromidia și Vega, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România, a direcționat pe piața domestică două treimi din totalul producției obținute în perioada ianuarie – iunie 2023. În total, din aproape 2,7 milioane de tone de materii prime procesate în S1 2023, rafinăria a produs peste 2 milioane de tone de carburanți auto (benzine, diesel și jet A1).

Cu toate acestea, compania a înregistrat rezultate financiare în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 2,7 miliarde de dolari (scădere de 9%), un profit operațional (EBITDA) de aproape 117 de milioane de dolari (scădere de 33%) și un rezultat net negativ de 34 de milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea cotațiilor internaționale, atât la materii prime, cât și la produse finite. La nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 125,2 USD/MT (-64%) în trimestrul II 2023, față de trimestrul II 2022, respectiv cu 22,8 USD/MT (-18,3%) în semestrul I 2023, față de semestrul I 2022.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 539 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului. De asemenea, contribuția în primul semestru din 2023 a fost de peste 907 de milioane de dolari, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru semestru I 2023, compania a estimat o contribuție de 17,7 milioane de dolari, ținând cont de normele actuale ale OUG 186 – contribuția de solidaritate, menită să aplice o taxă de 60% pe profit. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *