Acasă » Electricitate » Reglementatorii europeni susțin menținerea mecanismelor actuale de stabilire a prețurilor

Reglementatorii europeni susțin menținerea mecanismelor actuale de stabilire a prețurilor

2 mai 2022
Electricitate
energynomics

Agenția UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că actuala organizare a pieței UE ar trebui păstrată. Într-un raport cuprinzător publicat săptămâna trecută, ACER identifică modalități de organizare a pieței adaptate exigențelor viitorului, de a menține energia electrică la prețuri accesibile și de a asigura integrarea unei ponderi tot mai mari de surse regenerabile de energie.

Astfel, guvernele ar trebui să aplice mai întâi de toate un sprijin direct și direcționat pentru clienții vulnerabili, precum transferurile de numerar și reducerile de TVA. Acestea ar trebui să evite denaturarea pieței prin măsuri precum plafoanele tarifare, așa cum au fost introduse de multe țări, între care România, Spania și Portugalia. Motivul pentru prețurile actuale ridicate ale energiei electrice este prețul gazului, nu modelul de piață, concluzionează raportul.

ACER apără modelul de piață cu plata de tip „pay-as-clear”, împotriva modelului propus „pay-as-bid”, cu argumente extrase din situații anterioare consemnate și analizate în California (2000) și Marea Britanie (2001), precum și pe studii cum ar fi brief-ul de politici al Școlii de Reglementare de la Florența „Dinamica recentă a prețurilor la energie și îmbunătățirea pieței pentru viitoarea tranziție energetică” (ianuarie, 2022).

 

Beneficii de 34 de miliarde de euro în fiecare an

Raportul afirmă că schimburile transfrontaliere de energie și integrarea piețelor de energie electrică au adus beneficii de 34 de miliarde de euro pe an în ultimul deceniu. O piață europeană a energiei mai integrată și mai interconectată este mai rezilientă, consideră ACER, iar fluxurile transfrontaliere de energie electrică contribuie la evitarea reducerii în alimentare sau chiar a întreruperilor și la îmbunătățirea securității energetice. Un exemplu al modului în care integrarea pieței atenuează deficitul de aprovizionare este situația din Belgia din iarna 2018-2019. Întreruperile neplanificate și neobișnuit de mari ale centralelor nucleare din Belgia au dus la o producție insuficientă pentru a satisface cererea. Operatorul belgian al sistemului de transport (TSO) și vecinii săi au maximizat în comun capacitatea de import în Belgia. Ulterior, importurile Belgiei alocate prin cuplarea piețelor pentru ziua următoare au crescut brusc. Mai precis, importurile orare ale Belgiei au atins, în medie, aproape 2,5 GWh în ultimul trimestru al anului 2018, comparativ cu mai puțin de 0,85 GWh pentru aceleași luni ale anului 2017, reducând astfel deficitul local de capacitate de producție.

Un alt caz se referă la evoluția exporturilor și importurilor în Franța în 2021. În primele zece luni ale anului 2021, întrucât prețurile energiei electrice în Franța au fost mai mici decât pe piețele învecinate, Franța a fost un exportator net (așa cum s-a întâmplat frecvent în trecut). Cu toate acestea, în noiembrie și decembrie, situația s-a inversat, deoarece Franța s-a confruntat cu întreruperi semnificative ale centralelor nucleare. Timp de mai multe zile în cursul acestor două luni, sistemul energetic francez a devenit un importator net, atenuând creșterea bruscă a prețurilor la energie electrică în Franța și sporind securitatea în aprovizionarea cu energie electrică.

 

Politici mai puțin intervenționiste

ACER pledează pentru opțiunile de politică cel mai puțin intervenționiste, ori de câte ori este posibil. Raportul enumeră diferite măsuri în funcție de riscul lor potențial de denaturare a pieței. Impozitele excepționale nu se numără printre cele mai preferate opțiuni de politică. Impozitele excepționale sunt dificil de pus în aplicare, pun în pericol încrederea investitorilor și ar putea descuraja investițiile necesare în tranziția energetică a Europei.

Evaluarea subliniază, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăți procesele de autorizarea, de a accelera dezvoltarea rețelelor de energie electrică și de a spori opțiunile de flexibilitate, în special flexibilitatea sezonieră.

În 2021, Comisia Europeană a cerut Agenției UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) să evalueze modelul de piață a energiei electrice din UE pornind de la creșterea prețurilor energiei electrice. Raportul publicat la 29 aprilie 2022 este răspunsul ACER la această cerință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *