Acasă » Petrol și Gaze » Proiectul-pilot al Transgaz privind injectarea hidrogenului în conductele de transport – primele detalii

Proiectul-pilot al Transgaz privind injectarea hidrogenului în conductele de transport – primele detalii

25 noiembrie 2021
Petrol și Gaze
energynomics

Un film realizat de Transgaz prezintă primele informații despre proiectul pilot al companiei privind injectarea hidrogenului în conductele de transport și distribuție a gazelor naturale.

În cadrul proiectului pilot denumit RO-HY România Hidrogen, a început deja injectarea hidrogenului în condiții de laborator. Proiectarea și execuția conceptului a fost realizată de către specialiștii Transgaz și are ca scop determinarea implicațiilor pe care le are amestecul de gaze naturale și hidrogen pentru SNT. Obiectivul principal al proiectului este evaluarea efectului amestecului de gaze asupra performanței în condiții de exploatare ale principalelor echipamente și soluții tehnice utilizate în SNT. În același timp, instalația pilot poate determina impactul amestecului de gaze naturale și hidrogen asupra unei rețele de distribuție a gazelor până la consumatorul final, inclusiv reducerea emisiilor cu efect de seră prin arderea amestecului de gaze naturale și hidrogen. Studiul experimental independent își propune să stabilească procentul de hidrogen din amestec care poate fi transportat în siguranță prin infrastructura actuală de transport, principalele vulnerabilități ale sistemului în contextul utilizării acestui amestec, modul de gestionare a acestor vulnerabilități și implicațiile pe care adăugarea de hidrogenul are asupra consumatorilor finali.

Pentru a reduce riscul producerii unor incidente, instalațiile utilizate în test sunt amplasate în aer liber. Unitatea experimentală este amplasată pe o platformă din beton protejată de un capac metalic. Instalația experimentală permite injectarea controlată a hidrogenului în fluxul de gaz și oferă multiple posibilități de observare și înregistrare a efectelor pe care le are asupra debitului și asupra comportamentului fluidului, precum și a impactului amestecului asupra materialele și echipamentele analizate, inclusiv asupra instalațiilor utilizate și a mediul înconjurător. Configurația instalației permite realizarea unor diferite scenarii de debit care pot fi monitorizate prin echipamentele de măsurare și analiză a gazelor. Construcția modulară permite interpunerea diferitelor echipamente care pot fi astfel verificate în condiții reale de testare pe teren. Instalația este prevăzută cu o cameră de testare care permite expunerea probelor la condițiile din interiorul instalației. La sfârșitul perioadei de expunere se vor obține informații cu privire la efectul pe care amestecul de gaze naturale și hidrogen îl are asupra acestora prin raportare la starea probelor martor.

Fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor, teste de monitorizare a comportamentului în timp și întocmirea rapoartelor sunt prevăzute în programul de cercetare al Transgaz pentru 2021-2022. Datele obținute vor sta la baza stabilirii unor ținte precise pentru SNT pe fondul actualei politici de decarbonizare la nivel european și pentru identificarea investițiilor necesare atingerii acestor obiective, pentru adaptarea sistemului actual de mentenanță și pentru dezvoltarea unui cadru legislativ și de reglementare, fie prin adaptarea regulilor existente, fie prin crearea de noi reguli fără de care implementarea acestei tehnologii nu poate trece de etapa de testare.

“Dezvoltarea cercetării privind posibilitatea acceptării amestecului de hidrogen în SNT și modalitățile de introducere a acestuia în SNT, precum și reabilitarea și modernizarea infrastructurii existente de transport a gazelor naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi sunt obiective prioritare”, pentru managementul Transgaz, se afirmă în film.

Pentru a atinge obiectivele privind injectarea hidrogenului în conductele de transport gaze naturale, Transgaz a selectat unele dintre propunerile de colaborare cu terți care au capacitatea de a efectua cercetări în domeniu sau care vor fi implicate în utilizarea hidrogenului în tranziția energetică. De asemenea, și-a stabilit propriile KPI-uri nefinanciare pentru perioada 2021-2025 și a încheiat un memorandum de cooperare cu operatorii de sisteme de transport de gaze din Uniunea Europeană în ceea ce privește injecția de hidrogen în rețele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *