Acasă » Termo » Minerit » Ministrul Energiei: O companie norvegiană vrea să investească 800 mil. euro în România

Ministrul Energiei: O companie norvegiană vrea să investească 800 mil. euro în România

24 noiembrie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

O companie norvegiană doreşte să investească 800 de milioane de euro în România în capacităţi de producţie a unui combustibil care poate înlocui cărbunele, a afirmat, miercuri, ministrul propus al Energiei, Virgil Popescu. Este, probabil, vorba de Arbaflame, companie care a avut întrevederi cu partea română la începutul lunii noiembrie.

„Este o companie mare norvegiană cu care am negociat, am discutat. Doreşte să facă mai multe facilităţi de producţie a acestui combustibil care poate înlocui cărbunele, este un combustibil pe bază de biomasă, dar nu vorbim de lemn, ci de un amestec de biomasă”, a arătat Popescu, în cadrul unor declaraţii de presă de la finalul audierilor în comisiile reunite de specialitate din Parlament, potrivit Agerpres.

Această companie doreşte să investească 800 de milioane de euro în România în 10 facilităţi de producţie, a susţinut el.

„I-am trimis în primul rând în Valea Jiului”, a adăugat oficialul guvernamental.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu şi Bjorn H. Knappskog, director general al companiei Arbaflame, au semnat la începutul lunii noiembrie o scrisoare de intenţie pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroşeni în una sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2, în concordanţă cu obiectivele asumate de Guvernul României pentru atingerea ţintelor tranziţiei energetice.

Conform unui comunicat al ME, colaborarea cu Arbaflame, companie norvegiană, va presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcţionării Centralei de la Paroşeni cu peleţii produşi de Arbaflame, iar, pe termen lung, include şi construirea unei fabrici de producţie a acestor peleţi în România. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Ministrul Energiei: O companie norvegiană vrea să investească 800 mil. euro în România”

  1. norvegienii vor aduce gunoiul lor sal arda in romania sub forma de peleti cai mai usor de transportat
    de ce nu incep sa fabrice peletii la noi si sai arda ei in nornegia ca avem noi biomasa destula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.