Acasă » Interes general » Varinia Radu: Sectorul privat va face munca cea mai grea în lupta împotriva schimbărilor climatice

Varinia Radu: Sectorul privat va face munca cea mai grea în lupta împotriva schimbărilor climatice

25 noiembrie 2021
ESG
energynomics

Varinia Radu, fondator și CEO al Energynomics, a fost unul dintre participanții la o conversație exclusivistă de cel mai înalt nivel propusă de Energynomics, pe tema rezultatelor așteptate în urma conferinței COP26 de la Glasgow. După discursul ambasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble și cel al Annei Akhalkatsi, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România, Varinia Radu a făcut tranziția de la politicile și perspectivele globale către sectorul privat, la nivelul căruia politicile și țintele urmează să fie implementate.

„Munca cea mai grea va reveni sectorului privat, companiilor care vor trebui să ia în considerare toate aceste noi decizii”, a spus ea, înainte de a prezenta câteva dintre riscurile de care toate părțile implicate ar trebui să țină seama în acest moment al tranziției ecologice. În calitate de avocat specializat în energie și schimbări climatice, cu o experiență de aproximativ 20 de ani, Varinia Radu a s-a referit, în primul rând, la „riscurile fizice ale schimbărilor climatice, precum și la riscurile tranziției”. „Tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon implică schimbări extinse de politici, legislație, tehnologie și piață pentru a răspunde la cerințele de atenuare a impactului și adaptare la nou. Ceea ce vedem dinspre clienții noștri din sectorul privat este o dorință uriașă de a face parte din această schimbare climatică. Prin urmare, vedem o mulțime de fonduri și o mulțime de resurse umane implicate în eforturile tehnologice despre care vorbim, în special de sectorul energetic, pentru ca fiecare companie să fie mai agilă și să se adapteze la riscuri. Apoi, sunt riscurile financiare. Cum evaluează sectorul financiar impactul schimbărilor climatice, dar și credibilitatea companiilor? Acestea trebuie să ia măsurile necesare pe plan intern astfel încât să fie pregătite pentru noile cerințe de raportare financiară și non-financiară, precum și pentru a lucra împreună cu instituțiile financiare ca să înțeleagă mai bine care sunt riscurile și pentru a se asigura că piețele financiare vor continua să contribuie cu resursele necesare pentru investiții extraordinare de care este nevoie.

Varinia Radu a mai menționat faptul că „riscurile de raportare și reputaționale ale companiilor sunt plasate integral la nivelul consiliului de administrație”. Fiecare decizie, fiecare strategie începe acum, chiar mai mult decât înainte, de la nivelul de vârf al companiei, a explicat ea. „Deci va fi extrem de important ce fel de declarații și dezvăluiri publice vor face companiile în legătură cu obiectivele lor de sustenabilitate, cu planurile de acțiune și modul în care vor urmări implementarea acestor planuri.”

Un alt risc menționat de Varinia Radu a fost riscul de litigii. „Companiile sunt considerate răspunzătoare pentru tot ceea ce ține de acțiunile lor, potențiala neconformitate a acestora, încălcarea anumitor cerințe sau angajamente din legislație. Așa că va fi esențial pentru companii să pună în aplicare măsuri preventive și echipe de gestionare a crizelor care pot face față unor astfel de evenimente”, a îndemnat ea.

CITEȘTE ȘI Anna Akhalkatsi (Banca Mondială): COP26 trebuie să însemne ambiție și acțiune

CITEȘTE ȘI Andrew Noble: Combaterea schimbărilor climatice este importantă pentru fiecare dintre noi

CITEȘTE ȘI Corina Popescu: Trebuie să știm care este baza pe care ne construim planul de investiții pe termen lung

CITEȘTE ȘI Alexandru Maximescu (OMV Petrom): Resursele de gaz sunt necesare pentru tranziția energetică a Europei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *