Acasă » Electricitate » Prognoza de iarnă a ENTSO-E indică riscuri mai mici pentru securitatea sistemului energetic european

Prognoza de iarnă a ENTSO-E indică riscuri mai mici pentru securitatea sistemului energetic european

2 decembrie 2021
Electricitate
energynomics

Prognoza de Iarnă realizată de Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport al energiei electrice (ENTSO-E) notează progresele realizate în ceea ce privește reziliența sistemului electric în ultimul an. Analizând provocările din sectorul electric european în următoarele luni, ENTSO-E subliniază că întreruperile în furnizarea de energie electrică în această iarnă sunt chiar mai puțin probabile decât în urmă cu 12 luni. De asemenea, subliniază că prețurile la energie excepțional de ridicate în ultima perioadă nu au afectat negativ adecvanța sistemului electro-energetic european.

Potențialele riscuri care rămân sunt limitate și privesc doar anumite țări, scrie documentul ENTSO-E. Programul întreruperilor planificate la unitățile nucleare din Franța pentru această iarnă, deja identificat ca fiind deosebit de dens, a devenit și mai dens din cauza crizei de sănătate. Aceasta a perturbat programul lucrărilor de întreținere în prima perioadă de lockdown, cu un impact pe cel puțin doi ani următori. Deși a revenit la niveluri istorice în timpul verii, disponibilitatea prognozată a reactoarelor nucleare pentru iarna următoare pare a fi foarte scăzută și apropiată (sau ușor sub) nivelurile din iarna trecută și, prin urmare, semnificativ mai scăzută decât nivelurile de dinainte de pandemie.

Iarna 2021-2022 este astfel marcată de o probabilitate mai mare de obicei de utilizare a „mecanismelor post-market” (întreruperea marilor consumatori industriali plătiți pentru astfel de situații, reducerea tensiunii în rețea, gesturi eco… și în ultimă instanță, întreruperi de curent scurte și direcționate). Întrucât piețele belgiană și franceză sunt puternic cuplate, problemele de adecvanță din Franța pot avea un impact asupra Belgiei. Evenimentele în timp real (de exemplu, deconectarea unui mare producător de energie sau erori mari de prognoză) ar putea determina niveluri mai ridicate de îngrijorare în Belgia.

România apare cu o putere instalată în capacitățile de producție energie electrică de 17,84 GW, mai mica decât cea raportată de ANRE – 19,6 GW. De asemenea, raportul ENTSO-E arată că România va pune în funcțiune în ianuarie 2022 o capacitate suplimentară de 189 de MW în unități pe bază de gaze naturale. Aceasta reprezintă ceva mai mult de 10% din totalul puterii instalate suplimentar la nivel european în ultimul an, 1.689 de MW. În același interval, Europa a pierdut peste 6,400 de MW, din care 4.058 doar prin închiderea unor unități nucleare din Germania. Europa a adăugat însă 14,808 MW din surse regenerabile: 8,355 MW în eolian și 6,461 în solar. Cele mai spectaculoase evoluții în sectorul eolian au fost înregistrate de Suedia (+2,023 MW), Spania (+1.169 MW) și Olanda (+1.050 MW).

În documentul adițional care adună comentariile țărilor, contribuția României menționează cazul condițiilor meteorologice severe atunci când „având în vedere tendința de creștere a consumului de energie există posibilitatea unui nou record de sarcină de vârf în această perioadă de iarnă. De asemenea, având în vedere capacitatea mare de generare instalată în centralele eoliene și solare din sistemul energetic românesc în cazul unor variații neprevăzute foarte mari ale generării SRE, funcționarea sistemului în timp real poate fi o provocare. Cu toate acestea, în ceea ce privește scenariile de adecvare a sistemului de energie din România, pentru iarna 2021 – 2022, disponibilitatea de generație estimată și capacitatea rețelei de import ar trebui să fie suficiente pentru a acoperi toate nevoile energetice ale României. Unele probleme de adecvare pot apărea în cazul resurselor regionale/europene limitate de energie atunci când importurile de energie sunt sub incertitudine”.

Nivelul în continuă îmbunătățire al interconexiunilor dă teren pentru încredere că deficiențele pot fi depășite. Riscurile concrete identificate sunt legate de evenimente de vreme extrem de rece de la mijlocul lunii ianuarie și martie, adesea în legătură cu întreruperile planificate ale producției și îmbătrânirea centralelor electrice convenționale, care pot duce la întreruperi neplanificate. Există, de asemenea, o situație recurentă într-o anumită regiune, care ar putea fi rezolvată prin activarea de resurse non-piață special concepute pentru aceste situații.

ENTSO-E este asociația pentru cooperarea operatorilor de sisteme de transport (OST) din 35 de țări europene. Cei 42 de OTS-uri membri sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului electric european, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *