Acasă » Electricitate » Primăria Iași vrea să îi convingă pe ieșeni să se rebranșeze la sistemul centralizat de termoficare

Primăria Iași vrea să îi convingă pe ieșeni să se rebranșeze la sistemul centralizat de termoficare

2 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Primăria Iași are în derulare mai multe proiecte de eficiență energetică, iar unul dintre acestea este încurajarea branșării la sistemul centralizat al locuințelor individuale, mai ales în cazul ansamblurilor rezidențiale noi, dar și rebranșarea la locuințelor care au renunțat anterior la acest serviciu, a declarat Teodor Poiată, membru SAMER, manager energetic în cadrul Tesrom, firma care lucrează cu municipalitatea Iași pentru creșterea eficienței energetice la nivel local.

Proiectele din sectorul reabilitării și extinderii sectorului de termoficare în Iași se derulează în patru etape, prima fiind începută în 2013, și au scopul de a se conforma standardele de mediu privind emisiile în atmosferă. Cea de a patra etapă se desfășoară între 2021 și 2025. Bugetul total al acestui proiect este de aproape 71 de milioane de euro, iar sursele de finanțare sunt bugetul local, bugetul de stat și fondurile europene.

Rezultatele finale ale investițiilor în termoficare constau în reabilitarea a 48,1 kilometri de rețea primară de transport a agentului termic și a 21 kilometri de rețele secundare de distribuție și modernizarea a 80 puncte termice. În urma acestor investiții, sistemul de termoficare din Iași ar urma să facă o economie anuală de energie de 81.854 MWh și să scadă cu 26.504 tone/an emisiile de CO2, a precizat Teodor Poiată, în cadrul conferinţei “Comunități sustenabile – Iași”, organizate de Energynomics și SmartiCity.

În sectorul eficientizării consumului de energie a clădirilor publice, autoritățile locale din Iași au derulat sau au în curs de implementare un număr total de 120 de proiecte ale căror costuri depășesc 20 de milioane de euro și au ca scop final o economie de energie de 8.644 MWh. Aceste proiecte s-au derulat în ultimii opt ani sau se vor realiza în următorii trei ani.

Investițiile totale în sectorul rezidențial (realizate deja sau în pregătire) se ridică la 183,3 milioane de euro și urmăresc să scadă consumului de energie cu 509.695 MWh pe an.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI TEODOR POIATĂ

În sectorul transporturilor, bugetul total aflat la dispoziția autorităților locale din Iași se ridică la 651,7 milioane de euro și vizează, de asemenea, scăderea cu 207.130 MWh a consumului anual de energie. Cele peste 100 de proiecte de modernizare/dezvoltare în sectorul transporturi au fost implementate în ultimii opt ani sau se află în curs de implementare ori planificate până în 2030.

Conferinţa “Comunități sustenabile – Iași” a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor ABB, Eaton Electric, Enel X, ENGIE Romania, Flash Lighting Services, Geminox, REI Grup.

Un comentariu la „Primăria Iași vrea să îi convingă pe ieșeni să se rebranșeze la sistemul centralizat de termoficare”

  1. Buna ziua
    Ma numesc Ioan Avasiloaie, locuiesc in Municipiul Iasi, str.Sf. Lazar,bl.F 1-4,Sc, F2,Et,2; Ap, 9. Pe scara aceasta am ramas doua apartamente racordate la incalzirea centralizata. Asociatia de locatari imi spune ca trebuie sa pun centrala de apartament.Am gandit ca la sitemul centralizat este si ecologic si economic [economic iarna aceasta nu a fost]. Acum nu stiu ce sa aleg, de aceea, va rog, daca se poate, sa-mi spuneti ce trebuie sa fac.
    ln speranta ca voi primi raspuns de la o persoana din acest departament, va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *