Acasă » Electricitate » Pixii dezvoltă sisteme modulare și scalabile pe bază de baterii

Pixii dezvoltă sisteme modulare și scalabile pe bază de baterii

5 aprilie 2023
Electricitate
energynomics

România este o țară importantă pentru Pixii în Europa, ne‑a spus Volker Rossmann, CSO și Director General pentru Europa în cadrul Pixii. Compania dezvoltă soluții energetice inteligente și eficiente pe bază de baterii modulare și scalabile. “Proiectele sunt deja o realitate pe multe piețe, în condițiile în care costul tehnologiei este deja la un nivel care permite generarea de profituri durabile”, a adăugat Volker Rossmann.

 

Cu fiecare an, interesul pentru capacitățile de stocare de mare putere este în creștere. Ține oferta pasul cu cererea?

În ceea ce privește sistemele energetice pe bază de baterii (BESS), am observat creșterea duratelor de execuție ca urmare a creșterii cererii, a penuriei și a creșterii costurilor pentru materii prime importante, cum ar fi litiul, cadmiul, cuprul, microcipurile și altele. Producătorii încearcă să răspundă acestor tendințe prin investiții în noi capacități de producție. Deși observăm că pe piața internă timpii de execuție s‑au îmbunătățit în primul trimestru al anului 2023, trebuie să admitem că termenele de execuție depășesc 12 luni pentru BESS la scară industrială și pentru utilități.

A scăzut prețul tehnologiei suficient de mult pentru a vedea mari proiecte de stocare a energiei? Care sunt tendințele în ceea ce privește prețul pe MW?

Proiectele la scară largă nu mai sunt doar o tendință, ci sunt deja o realitate pe multe piețe. Costul tehnologiei este deja la un nivel care permite generarea de profituri durabile. Bazele pentru BESS sunt un mediu financiar stabil, în combinație cu o dereglementare clară și fezabilă a pieței energiei regenerabile din fiecare țară.

Care sunt cele mai promițătoare piețe pentru compania dumneavoastră ‑ DSO, micro‑ și off‑grid, rezidențial, industrial, comercial, altele?

În prezent, ne concentrăm pe Europa, inclusiv Scandinavia, și pe regiunea Asia Pacific. Avem succes în mai multe țări. Principalele motoare de piață pentru Pixii, în calitate de producător de BESS industriale, sunt, pe lângă instalațiile fotovoltaice comerciale, cu precădere serviciile de flexibilitate a rețelei, cum ar fi FFR și FCR, precum și investițiile în infrastructura de mașini electrice. Într‑adevăr, sunt multe țări din Europa în care vedem deja multe investiții. M‑aș referi aici în special țările scandinave și țările baltice, dar și la Marea Britanie, Germania, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Olanda și altele, unde vedem o cerere în creștere. Apoi, în cele din urmă, odată cu creșterea producției de energie regenerabilă toate regiunile vor urma această tendință de a investi. Este doar o chestiune de timp.

Există diferențe notabile între situația din România și caracteristicile altor țări în care sunteți prezenți?

Aș spune că România se află încă într‑o fază incipientă în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile, iar finanțarea trebuie să fie stimulată. În orice caz, văd deja un interes uriaș și lucrurile avansează rapid și într‑o manieră foarte bună.

Aveți abordări specifice pentru fiecare dintre aceste segmente de piață? Există nevoi sau temeri speciale pe care le‑ați identificat în fiecare dintre acestea?

În calitate de producător, investim tot know‑how‑ul, timpul și pasiunea de care dispunem pentru a ne îmbunătăți produsele. Obiectivul nostru este să proiectăm produse care pot fi utilizate la nivel global. Cu toții avem nevoie pentru a realiza tranziția energetică este un mediu tehnic, comercial și politic stabil și clar. Sperăm că politicienii din Europa pot crea astfel de condiții bune de investiții pentru industriile regenerabile din Europa.

Care sunt principalii piloni ai strategiei Pixii pentru a se diferenția de alți furnizori similari?

În cadrul Pixii avem o tehnologie modulară scalabilă remarcabilă, bazată pe generația proprietar PowerShaper2. Acest lucru ne permite să construim BESS extrem de fiabile și eficiente la un cost mai mic și într‑un timp mai scurt decât majoritatea concurenților. Acest grad de standardizare a sistemului ne permite să construim BESS într‑o gamă de la 30kW/30kWh până la 1,2MW/3MWh cu aceleași componente hardware.

Întreaga agendă europeană se referă la tranziția energetică și la electrificare ca mijloc de sprijinire a acesteia. Există programe europene pe care le considerați cu precădere utile pentru industria în care activați?

În calitate de producător de BESS, nu vedem că programele europene ne‑ar ajuta foarte mult. Dar, diferit de la o piață la alta, știm că clienții noștri folosesc programele europene.

Care este strategia companiei în ceea ce privește ESG (mediu, social și guvernanță)?  Aveți vreun pilon prioritar?

Pixii are politici clare și lipsite de ambiguitate în ceea ce privește guvernanța corporativă, durabilitatea și etica în afaceri. Fiind un jucător în industria verde, este important pentru noi să aderăm la cele mai înalte standarde în aceste domenii și ne străduim în permanență să ne îmbunătățim atunci când descoperim potențiale de îmbunătățire.

Ați pus deja în aplicare o politică de gestionare a deșeurilor după dezafectarea capacităților de stocare?

Suntem, desigur, pe deplin conștienți de necesitatea reciclării diferitelor componente din sistemele noastre pentru a ne atinge obiectivul de a fi un actor care susține economia circulară. Prin urmare, suntem în curs de a stabili rutine care vor fi aplicate la timp pentru a răspunde nevoilor viitoare în acest domeniu. Având în vedere speranța de viață a sistemelor noastre, va mai trece ceva timp până când va trebui să ne ocupăm de volume substanțiale de reciclare a produselor. Dar vom fi pregătiți în timp util.

Care sunt perspectivele pe termen scurt și lung ale Pixii în România și în total?

România este o țară importantă pentru noi în Europa. Dezvoltarea soluțiilor de energie regenerabilă se află probabil încă într‑o fază incipientă, dar Pixii se angajează să investească și să dezvolte soluții energetice inteligente și eficiente cu ajutorul BESS‑urilor sale modulare și scalabile.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2023 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *