Acasă » Regenerabile » Parlamentul caută o formulă legislativă pentru accelerarea avizării proiectelor energetice

Parlamentul caută o formulă legislativă pentru accelerarea avizării proiectelor energetice

13 martie 2023
Eolian
energynomics

Comisia pentru Industrie și Servicii din Camera Deputaților lucrează la un proiect legislativ care să permită reducerea timpului necesar autorizării și avizării proiectelor în domeniu energetic prin introducerea conceptului de one stop shop. Un astfel de instrument este necesar întrucât există multe provocări în ce privește dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă.

”În Comisie lucrăm la un proiect de reducere a timpilor de obținere a autorizărilor. Vrem să introducem un concept de one stop-shop. Sper ca proiectul să aibă suportul tuturor partidelor politice. Căutăm o instituție de stat care să poată să facă autorizările și operațiunile de licențiere. Ideal ar fi ca investitorul să depună actele într-un singur loc, iar apoi acea instituție să se ocupe de fiecare etapă de autorizare a proiectului”, a declarat Cristina Prună, parlamentar și vice președinte ale Comisiei pentru Industrie și Servicii din Camera Deputaților, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

De exemplu, una dintre incertitudinile investitorilor este legată de acele investiții în centrale fotovoltaice care au nevoie de mai mult de 50 de hectare.

Potrivit lui Prună, o astfel de instituție ar putea fi ANRE. Ea nu consideră oportună înființarea unei noi instituții, pentru că “există suficiente în aparatul de stat”. Deputatul apreciază că este necesară mai multă stabilitate și predictibilitatea legislației, iar modificările excesive ale unei legi sunt nepotrivite. ”Ce s-a întâmplat anul trecut, când legea Energiei a fost modificată de șapte ori, nu trebuie să se repete pentru că nu e în regulă. Cu toții ne dorim o economie care să prospere și facturi corecte la energie. De aceea cred că statul trebuie să fie un partener pentru investitori. Orice proiect nou apărut în sistem contribuie la creșterea securității energetice„, a adăugat ea.

De asemenea, parlamentul lucrează la o legislație care vizează capacitățile de stocare a energiei prin acordarea unor stimulente.

”Relația dintre stat și investitori trebuie să se bazeze pe încredere, nu doar pe promisiuni. Vorbim foarte mult despre potențial, dar pentru a-l atinge trebuie să facem niște pași concreți. Poate ar trebui să nu mai vorbim atâta despre potențial, ci să ne uităm să vedem ce putem face concret în următorii ani. Digitalizarea și eficientizarea trebuie duse și la nivelul statul pentru că de multe ori mediul privat este cu șapte pași înainte”, a mai spus Prună.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Un comentariu la „Parlamentul caută o formulă legislativă pentru accelerarea avizării proiectelor energetice”

  1. Pingback: Parlamentul caută o formulă legislativă pentru accelerarea avizării proiectelor energetice - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *