Acasă » Petrol și Gaze » ONG-urile solicită dezafectarea Nord Stream 2 pentru a evita eventuale daune asupra mediului

ONG-urile solicită dezafectarea Nord Stream 2 pentru a evita eventuale daune asupra mediului

14 mai 2022
Import-Export
energynomics

ONG-urile de mediu avertizează că abandonarea conductei neutilizate Nord Stream 2 pe fundul Mării Baltice ar putea cauza daune mediului, iar incertitudinile juridice arată că nu este clar ce se va întâmpla cu proiectul germano-rus de 11 miliarde de euro, relatează Tilman Steffen în die Zeit. De îndată ce întreținerea periodică și monitorizarea se opresc, se va instala degradarea, inclusiv dezintegrarea învelișului de plastic al conductei și rugina pe tuburile sale de oțel, potrivit expertului marin Kim Detloff de la Uniunea pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU).

„Dacă gazoductul nu mai este necesar și și-a pierdut justificarea, atunci trebuie să fie dezafectat”, a spus Detloff. ONG Environmental Action Germany (DUH) avertizează cu privire la scurgeri de metan dăunătoare climei, în condițiile în care compania rusă Gazprom a umplut conducta cu 360 de milioane de metri cubi de gaz – în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro – volum suficient pentru a încălzi 225.000 de case unifamiliale timp de un an, potrivit articolului citat de CLEW.

Nu este clar dacă NordStream2 trebuie demontat dacă rămâne nefolosit și, dacă da, cine ar face-o și cine ar plăti pentru lucrări, scrie Steffen. În teorie, operatorul conductei- filiala Gazprom Nord Stream 2 AG- este responsabil pentru dezmembrarea conductei, dacă este necesar, ceea ce ar necesita, de asemenea, discuții ample cu Polonia și Rusia. Însă Nord Stream 2 AG se află aproape de declararea falimentului, iar Gazprom ar putea respinge finanțarea, în timp ce majoritatea investitorilor și-au anulat deja angajamentele. Dacă proprietarul nu poate fi obligat să repare scurgerile, Germania ar trebui să suporte costurile, având în vedere absența altor prevederi legale. Gazul din conductă ar putea fi înlocuit cu azot pentru a preveni pericolul de incendiu, dar, de asemenea, nu este clar cine ar cumpăra gazul, se mai arată în articol.

Guvernul federal al Germaniei a susținut de ani de zile proiectul extrem de controversat al conductei Nord Stream 2, în pofida pozițiilor partenerilor din Europa și SUA, insistând în același timp că este un proiect comercial fără implicații politice. Cancelarul german Olaf Scholz a suspendat procesul de certificare pentru conexiunea deja finalizată pe 22 februarie 2022, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei – cu două zile înainte de invazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *