Acasă » Interes general » Nicolescu: Petiția referitoare la Schengen va fi discutată în PE în regim de urgență

Nicolescu: Petiția referitoare la Schengen va fi discutată în PE în regim de urgență

8 martie 2023
Interes general
energynomics

Petiția referitoare la intrarea României în spațiul Schengen depusă în ianuarie de Asociația pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice în Parlamentul European a fost acceptată pentru a fi discutată în regim de urgență în Comisia pentru Petiții, în data de 22 martie, a anunțat Răzvan Nicolescu, preşedintele asociației.

“Este bine că petiția noastră cu privire la tratamentul abuziv şi anti-european al cancelarului austriac în ceea ce priveşte aderarea românilor la spațiul Schengen a fost acceptată pentru a fi discutată în Parlamentul European în regim de urgență. Vom merge la Bruxelles pe 22 martie şi vom spune că românii au dreptul garantat de tratate UE pentru a fi în Schengen, iar Uniunea Europeana trebuie să rămână spațiul în care regulile şi tratatele trebuie respectate. Demersul nostru este de a apăra drepturile românilor, dar şi fundamentele pe care s-a creat Uniunea Europeană”, a declarat, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Asociația pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice a depus, în data de 9 ianuarie, o petiție prin care solicită Parlamentului European “ieşirea din pasivitate şi îndeplinirea obligațiilor legale de a reprezenta toți cetățenii UE”.

În această petiție, reprezentanții asociației semnalează că în data de 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o poziție favorabilă României în ceea ce priveşte aderarea la spațiul Schengen, având în vedere îndeplinirea tuturor condițiilor tehnice, menționând în mod expres că orice deficiențe minore anterioare fuseseră remediate, concluzionând că: “România a dovedit în ansamblu că este suficient de pregătită pentru a aplica dispozițiile acquis-ului Schengen” .

Potrivit sursei citate, surse independente indică un cost de oportunitate al neaderării la spațiul Schengen de peste 2 miliarde euro pentru România anual, iar procesul de aderare este întârziat cu peste zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *